Rusya Baş Hahamına çağrı: “Ukrayna´da sinagogları koruyalım”

Dünya
23 Mart 2022 Çarşamba

Dünya Ortodoks Sinagogları ve Toplumları Organizasyonu, Rusya’nın Baş Hahamı Berel Lazar’a çağrıda bulunarak, Ukrayna’daki sinagogların ve Yahudi kutsal mekanlarının korunmasını istedi.

Organizasyonun başkanı David Ben-Na'eh, Rusya Devlet Başkanı Putin’e yakın olduğu bilinen Lazar’a bir mektup göndererek, Başkan’dan işgal altındaki ülkedeki kutsal mekanlara zarar verilmemesini istemesini iletti.

Geçtiğimiz günlerde Kharkiv şehrindeki Habad yeşivası bir Rus roketine hedef oldu. Saldırıda can kaybı ve yaralanma olmazken, bina hasar gördü. Geçen hafta da, yakınlardaki bir alışveriş merkezinde patlayan bomba nedeniyle Büyük Sinagog’un camları kırıldı.

Sinagogların nesiller boyunca Yahudiler için ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Ben-Na’eh, “Putin’in size kapısının açık olduğunu biliyoruz, onun için size ulaşıyoruz. Sizden ricamız, Rusya Başkanı ile görüşerek, askerlerin sinagogları ve Ukrayna’daki kutsal mekanları hedef almaması yönünde talimat vermesini istemeniz” dedi. Ben-Na’eh şöyle devam etti: “İbadet yerlerinin korunması tüm dünlerde paylaşılan bir değerdir. Umarız Başkan da bu ricamızı dikkate alır. Böylece çatışmalar bittiğinde Yahudiler yeniden sinagoglarında dua edebilir.”

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün