Prof. Dr. Moshe Arditi´ye Kadir Has Üniversitesi´nden ´Üstün Başarı Ödülü´

17. Kadir Has Ödülleri´nde Enfeksiyon Hastalıkları ve İmmünoloji alanında büyük başarılara imza atan ve bu alandaki araştırmalara katkı sağlayan Prof. Dr. Moshe Arditi´ye ´Üstün Başarı Ödülü´ verildi.

Dünya
22 Mart 2022 Salı

Kadir Has Üniversitesi’nin kurucusu Kadir Has’ın vefatının 15. yıldönümünde, üniversitenin Cibali’deki merkez kampüsünde düzenlenen anma programı kapsamında 17. Kadir Has Ödülleri sahiplerini buldu.

Bu yıl, gelişen teknoloji ve yeni teknikler sayesinde çok hızlı gelişim gösteren multidisipliner bilim dalı Enfeksiyon Hastalıkları ve İmmünoloji alanında önemli başarılara imza atarak, bu alandaki araştırmalara 25 senedir katkı sağlayan Prof. Dr. Moshe Arditi’ye ‘Üstün Başarı Ödülü’ verildi.

Prof. Arditi, enfeksiyon ve bağışıklık sistemi, patojen ve konak etkileşimi ile doğal ve edinsel immüniteyi oluşturan hücrelerin işlevlerini araştırarak, enfeksiyon ve moleküler immünoloji araştırma alanlarını birbirine bağlayarak, özellikle kalp ve damar hastalıkları, ateroskleroz ve Kawasaki Hastalığı ile son iki senede de COVID-19 virüsü, bu virüsün bağışıklık sistemine etkileri, sebep olduğu hastalıklar ve tedavisine kadar uzanan geniş bir alandaki önemli buluşları, üst düzey akademik biyoloji ve tıp dergilerinde yayınladığı çok sayıdaki bilimsel çalışmaları sayesinde bu ödüle layık görüldü.

1981’de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun olan Moshe Arditi, Yale Üniversitesi (ABD) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 1981-83 yılları arasında araştırmacı olarak çalıştı. Chicago Üniversitesi’nden Çocuk Hastalıkları alanında uzmanlığını alan Arditi, 1986-1991 yılları arasında Northwestern Üniversitesi’nde Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları üst ihtisasını yaptıktan sonra, Güney Kaliforniya Üniversitesi’ne bağlı Los Angeles Çocuk Hastanesi’nde (USC-CHLA) Yardımcı Doçent (1991-94) ve Doçent (1994-1998) olarak görev aldı. 1998’de Kaliforniya Üniversitesi Los Angeles (UCLA) ve Cedars-Sinai Hastanesi’ne (CSMC) Profesör (2002) ve Çocuk Enfeksiyon Bölüm Başkanı olarak geçiş yapan Prof. Arditi, 2011’den bu yana UCLA-CSMC Çocuk Hastalıkları Araştırma Bölümü Kürsü Başkanı olarak ve Enfeksiyon ve İmmünolojik Hastalıklar Araştırma Merkezi’nin Kurucu Başkanı olarak çalışıyor.

Moshe Arditi 2014’te William Osler tarafından kurulan Association of American Physicians (AAP) üyeliğine seçildi. 2019'da Cedars-Sinai Hastanesi’nde ‘Pioneer of Medicine’ ödülünü aldı. 2021'de ise Türkiye’de Bilim Akademisi üyeliğine seçildi. Moshe Arditi’nin araştırma konuları enfeksiyon ve bağışıklık sistemi, doğal ve edinsel immünite, patojen ve konak etkileşimi, özellikle kalp ve damar hastalıklarına etkisi, Kawasaki Hastalığı ve COVID-19 virüsü gibi geniş bir yelpazede devam etmekte. Bu konulardaki bütün araştırmaları ve önemli buluşları son 25 senedir Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) tarafından desteklenen Prof. Arditi, üst düzey akademik biyoloji ve tıp dergilerinde yayınlanan 177 makale ve 22 bine yakın atıf ile enfeksiyon, biyoloji ve immünoloji bilimlerinin ilerlemesine katkıda bulunmaya devam ediyor.

Selin Kandiyoti’nin Prof. Dr. Moshe Arditi ile yaptığı röportaja aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz

 https://www.salom.com.tr/haber-114507-covid_asisini_yillarca_bekleme_sansimiz_yok.html

Moshe Arditi ve Selin Kandiyoti

Fotoğraflar: Moris Sarfati

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün