Zelenskiy: "Yahudileri korumak için askeri destek istiyorum"

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy pazar günü İsrail Meclisi özel oturumuna Zoom ile bağlanarak İsrailli milletvekillerine hitap etti.

Dünya
21 Mart 2022 Pazartesi

Rusya'nın açtığı savaş nedeniyle Ukraynalı sivillerin ülkelerini terk etmek zorunda kalmalarını Nazi katliamından kaçan Yahudilerin durumuna benzeten Zelenskiy, "Ulusumuz şimdi Polonya, Slovakya, Çekya, Almanya ve diğer onlarca ülkeye kaçarak güvenlik arıyor. Tıpkı sizin geçmişte yaptığınız gibi" ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini başlattığı 24 Şubat'ın aynı zamanda Nazi Partisi'nin 1920'de kurulduğu tarih olduğunu belirtti.

Ukrayna lideri, Rusya'nın Ukrayna’yı işgali ‘‘Kültürümüzü, ulusumuzu, insanlarımızı, çocuklarımızı ve Ukraynalıları Ukraynalı yapan ne varsa öldürüyor. Tüm dünya da bunu izliyor" dedi.

İsrail'in Demir Kubbe roket savunma sisteminin dünyanın en iyisi olduğunu söyleyen Zelenskiy, İsrail'in neden Ukrayna'ya silah sağlamadığını ve Rusya'ya yaptırım uygulamadığını sorguladı.

Zelenskiy, ‘‘Ukrayna'daki Yahudilerin korumasına yardım edin. Sizden neden askeri mühimmat alamadığımızı merak ediyoruz. İsrail neden Rusya'ya karşı yaptırım uygulamadı? Buna cevap verecek olan ve verdiğiniz cevaplarla yaşayacak olanlar sizlersiniz" dedi.

Zelenskiy'nin konuşması, Tel Aviv Meydanı'ndaki dev ekrandan da canlı yayınlandı. Çoğu Ukraynalı yüzlerce gösterici de ellerinde Ukrayna bayrakları ile Zelenskiy'i dinlemek için meydanda toplandı.

Zelenskiy’nin Zoom üzerinden yaptığı konuşmaya İsrail Meclisindeki 120 milletvekilinden 119’u katıldı.

Zelenskiy’nin konuşmasının ardından bazı İsrailli milletvekilleri Zelenskiy'yi Holokost ile Rusya'nın Ukrayna'yı işgali arasında karşılaştırmalar yapmakla eleştirdi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün