New Yorklu hahamlar, Ukraynalı mültecilere yardım için Polonya´ya gidiyor

New Yorklu 19 yerel haham, Ukraynalı mültecilere gıda ve tıbbi malzeme dağıtmak için bu hafta sonu Ukrayna´nın Polonya sınırına gidiyor. Yardım grubu aynı zamanda Rus işgalinden kaçan Yahudilere haham desteği sağlayıp; Ukraynalı mültecilerin mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlarını belirleyecekler.

Dünya
16 Mart 2022 Çarşamba

Yolculuk, New York UJA Federasyonu tarafından düzenleniyor. Örgüt Ukraynalılara insani yardım desteği için, 24 Şubat'tan bu yana 5 milyon dolar hibe tahsis edildiğini açıkladı.

Hahamlar, New York City, Long Island ve Westchester'daki sinagogları temsil ediyor. Pazar günü varıp, salı günü ayrılacak olan grup, Przemsyl, Lublin ve Srodborow da dahil olmak üzere Polonya'daki büyük mülteci geçiş merkezlerinde uğrayacak.

Birçok haham  e-posta aracılığıyla cemaatlerine, Polonya'ya gönderilmek üzere mal bağışı çağrısında bulundu. Gezideki birkaç kadın hahamdan biri olan, Beth Elohim Reform Cemaati'nin kıdemli hahamlarından Rabbi Rachel Timoner, kadın ve çocuklar için kadın hijyen ürünleri, bebek bezleri gibi malzemeleri sağlamaya odaklandıklarını belirtti. Rabbi Timoner, “Bu kadar büyük çaptaki bir insanlık krizinin ortasında, küçük de olsa yardım etmek için bir şeyler yapma fırsatına sahip olmak benim için anlamlı” diye yazdı. Ayrıca, CBE'nin yardım ve malzeme toplama merkezi kuracağını ve Ukrayna'ya haftalık bağışlar göndereceğini de belirtti.

Misyona katılan Modern Ortodoks Lincoln Meydanı Sinagogunun kıdemli hahamı Rabbi Shaul Robinson, “Ukrayna sınır geçiş noktalarını ziyaret edeceğiz ve sahadaki kurumların Ukrayna halkının acil ve devam eden ihtiyaçlarına nasıl karşıladığını kendimiz göreceğiz. A... 'ın izniyle Salı gecesi döneceğim” yazdı. 

‘Açık Ortodoks’ bir cemaat olan Riverdale İbrani Enstitüsü - The Bayit'in kıdemli hahamı Steven Exler, cemaatine gönderdiği bir e-postada, “Mülteciler ve onlara yardım edenlerle bağlantı kurarak, bir Yahudi topluluğu olarak onlarla birlikte olduğumuzun, acılarını hissettiğimizin, yalnız olmadıklarının ve yardım için seferber olduğumuzun mesajını verebiliyorum. Burada olanlara tanık olmak ve sahada yardım etmek , kalbimi daha da açıyor ve bunu hepinize geri getirebilmeme vesile oluyor” ifadelerini kullandı. 

New York UJA Federasyonu CEO'su Eric Goldstein, yakın zamanda, Polonya'daki mültecileri barındırmak için yaklaşık 1.000 otel odası kiralamayı planlayan, UJA'nın iki ana ortağı, Amerikan Yahudi Ortak Dağıtım Komitesi ve Yahudi Ajansı  ile beraber, insani yardım desteklerini yerinde incelemek için Polonya'yı ziyaret etti. (UJA-Federasyonu, New York Jewish Week'in ana şirketi olan 70 Faces Media'nın fon sağlayıcısıdır.)

Geçtiğimiz haftanın başlarında düzenlediği basın toplantısında Goldstein, dinleyicileri krizin daha yeni başladığını ve desteklerinin zamanla azalmasına izin vermemeleri konusunda istekte bulundu.

New York UJA Federasyonu, 25 Şubat'ta 3 milyon dolar ve 9 Mart'ta 2 milyon dolar daha acil durum hibe edildiğini açıklamıştı.

40 ila 400 bin arasında Yahudinin olduğu tahmin edilen Ukrayna, Avrupa'daki en büyük Yahudi nüfuslarından birine ev sahipliği yapıyordu. Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı, savaşın başlamasından bu yana 2 milyondan fazla insanın Ukrayna'dan kaçtığını tahmin ediyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün