İran nükleer müzakereleri süresiz olarak askıya alındı

İran nükleer anlaşmasını canlandırma için Viyana´da yapılan müzakereler, Rusya´nın anlaşma sonrası İran ile özgürce iş birliği yapmak için garanti istemesi nedeniyle cuma günü süresiz olarak iptal edildi.

Dünya
11 Mart 2022 Cuma

Avrupa Birliği'nin Dışişleri Sorumlusu Josep Borrell Twitter’da yaptığı açıklamada müzakereleri durdurma kararını açıkladı. Borell müzakereleri durdurma kararının dış etkenlerden kaynaklı olduğunu öne sürdü. Borell daha fazla ayrıntı vermedi. Diplomatlar kararın Ukrayna işgali sonrası Rusya'ya yönelik başlatılan yeni yaptırımların Rusya'nın İran'la ekonomik, ticaret, yatırım ve teknoloji transferinde özgürce iş birliği yapmasına engel olmadığını içeren yazılı bir garanti istemesi nedeniyle alındığını iddia etti.

Borrell, yeni bir anlaşma için nihai metnin hazır olduğunu belirterek, kendisinin ve ekibinin kalan engelleri aşmak ve bir anlaşmaya varmak için tüm katılımcılarla temas halinde kalacaklarını da sözlerine ekledi.

Ancak Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nden Esfandyar Batmanghelidj, ‘‘Bu aşamada ara verilmesi müzakereleri sürdürmeyi imkânsız hale getirebilir” dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Müzakerelerin başarılı bir şekilde sonuçlandırılması herkesin odak noktası olacak. Hiçbir dış faktör ortak irademizi etkilemeyecek" dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün