Ordinaryus Prof. Dr. İvet Bahar, 2022 Vehbi Koç Ödülü´nün sahibi oldu

Vehbi Koç Vakfı´nın her yıl sırasıyla kültür, eğitim ve sağlık alanında verdiği Vehbi Koç Ödülü´nün bu yılki sahibi, öncülük ettiği hesaplamalı moleküler ve sistem biyolojisi çalışmalarıyla Ordinaryüs Prof. Dr. İvet Bahar oldu.

Toplum
27 Şubat 2022 Pazar

Pandemi şartları nedeniyle tören Vehbi Koç Vakfı’nın dijital platformunda gerçekleştirildi. Törende konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç yaptığı açıklamada, ‘‘İvet Bahar’ın biyoloji ve tıp biliminde çığır açan çalışmaları içinde değinilmesi gereken en önemli noktalardan biri, bu başarıyı ailesinden üniversiteye giden ilk kişi olarak elde etmesi. Diğeri ise, temel çalışmalarının hemen hepsini bir bilim insanı olarak Türkiye’de tamamlamasıdır” dedi.

Bilim dünyasının en prestijli akademilerinden Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine Türkiye’den seçilen ilk bilim insanı Bahar, genç kızlara, özellikle de akademik kariyer için bilim dünyasını seçeceklere hitap etti. Bahar, “İsterseniz, arzu ederseniz ve bunu gerçekleştirmek için gerekli emeği sarf ederseniz yapamayacağınız hiçbir şey yok. Yeter ki karşınıza çıkacak engellere göğüs gerecek, yolunuza şaşmadan devam edecek kararlılığı gösterebilin. Benim bir misyonum gelecek nesillere örnek olmak, ışık tutmak, yeteneklerini daha da geliştirmelerine ve kullanmalarına yardımcı olmak” dedi.

İvet Bahar, lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi’nde kimya mühendisliği alanında, doktorasını İstanbul Teknik Üniversitesi’nde kimya alanında tamamladı ve polimer fiziğine ilgi duymaya başladı. Akademik çalışmalarını 1986-2001 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde sürdürdü ve profesör unvanını aldı. 2001 yılında Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Moleküler Genetik ve Biyokimya Bölümüne profesör olarak atandı. Bahar, 2016 yılında ABD eski başkanı Barack Obama tarafından Beyaz Saray’da ‘Çok Ölçekli Modellemeler ve Biyolojide Büyük Veri’ başlıklı konuşma için davet edilmişti.

Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu ve Amerikan Bilimler Akademisi üyesi seçilen ve halen Avrupa Araştırma Konseyi Fiziksel ve Mühendislik Bilimleri hakemler kurulu üyesi olan Bahar’ın, hesaplamalı biyolojide 300’den fazla makalesi bulunuyor. İvet Bahar aynı zamanda biyolojik bilimler ve ilaç tasarımları alanlarında çalışmalar yürüten Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün iki farklı merkezinde de başkanlık görevi yaptı. Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 2013 yılında Ordinaryüslük unvanını kazanan İvet Bahar, halen aynı üniversitede 2004 yılında kurduğu Hesaplamalı Sistemler Biyolojisi bölümünün başkanı olarak araştırma çalışmalarını sürdürüyor.

2019 yılında Kadir Has Üstün Başarı Ödülünü kazanan Bahar’ın Şalom’a verdiği röportaja aşağıdaki linkten göz atabilirsiniz:

https://www.salom.com.tr/haber-98446-sancili__kimlik_arayisi.html/haber-110147-prof_dr_Ivet_bahar_kadir_has_ustun_basari_odulune_layik_goruldu.html

ABD Ulusal Bilimler Akademisi üyesi seçilen İvet Bahar’ın COVID-19 için tedavi geliştirme kapsamında ‘Bahar Laboratuvarı’nda yaptığı araştırmaları anlattığı röportaja aşağıdaki linkten göz atabilirsiniz:

https://www.salom.com.tr/haber-114586-Iyimserim_2020_bitmeden_birden_cok_ilac_bulunacak_.html

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün