Orta Çağ´dan Yahudi iş kadını heykeli ilgi topladı

13. yüzyılda kurduğu iş hayatıyla tanınan Winchester´dan Licoricia ve elinde ´dreidel´ tutan oğlu Asher´ı gösteren heykel 10 Şubat´ta İngiltere Winchester´de açıldı.

Selin KANDİYOTİ Kültür
23 Şubat 2022 Çarşamba

Licoricia ‘Orta Çağ İngiltere’sinin en önemli Yahudi kadını’ ve cemaatinde bir lider olarak nitelendiriliyor. Licoricia Kral I. Edward’ın Yahudileri ülkeden kovmasından 13 yıl önce, 1277 yılında öldürüldü.

Licoricia dört çocuğuyla dul kalmış bir kadındı. 1234’te eşinden kalan önemli miktarda parayla borç verme işine başladı. Yahudilerin o zamanlar ne iş yapacaklarına dair çokça kısıtlama bulunuyordu. Bir yandan da kilisenin yasaklamasından dolayı Hıristiyanların para işi yapması engellenmişti. Licoricia’nın finanse ettiği önemli isimler arasında Kral III. Henry ve Kraliçe Eleanor bulunuyor.  Ayrıca Licoricia’nın vergilerinin Londra’nın ünlü Westminister Abbey’nin inşaatında kullanıldığı biliniyor.

1277’de Licoricia ve Hıristiyan hizmetçisi eve giren bir hırsız tarafından öldürüldü.

İnsan boyutundaki bronz heykel Winchester’ın Jewry Sokağında yer alıyor. Heykelin altında Tevrat’tan “Komşunu kendin gibi sev” sözleri İbranice ve İngilizce olarak yer almakta.

Licoricia’nın hikayesi birçok yönden Orta Çağ Yahudi yaşamının doğasını yansıtıyor. Çoğu zaman Yahudilere karşı nefret dolu bir tutumun gösterildiği bir toplumda Licoricia ailesini yetiştirmeye, bir yandan da başarılı bir girişime imza atarak ülkenin refahına katkı sağlamaya kendini adamıştı. Bugün böyle bir heykelin açılması günümüz İngiliz toplumuna çalışkanlığın, cömertliğin ve herkese saygılı olmanın öneminin mesajını güçlü bir şekilde veriyor.

Heykelin açılışını gerçekleştirmesi beklenen Prens Charles, COVID’e yakalandığı için açılışı Hampshire Lord Subayı Nigel Atkinson yaptı. İngiltere Baş Hahamı Ephraim Mirvis de açılışta yer alarak bir konuşma yaptı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün