Eichmann Davası savcısı hayatını kaybetti

Yüksek Mahkeme eski Yargıcı ve Adolf Eichmann Davasının savcılarından Gabriel Bach, 94 yaşında yaşamını yitirdi.

Dünya
23 Şubat 2022 Çarşamba

Gert Gabriel Bach 1927’de Almanya’da doğdu, Berlin'de büyüdü. Bach, 1938’de Kristal Gece’den bir ay önce Almanya'dan kaçarak Amsterdam'a yerleşti. Amsterdam'a giden trene, istasyon görevlisinin kendisine tekme atarak bindirdiğini anlatan Bach tam anlamıyla 'Almanya'dan kovulduğunu' belirtmişti.

Bach, 1940’ta ailesiyle Filistin’e giden gemiye bindi ve bar-mitzva kutlamasını gemide yaptı. Bach 16 yaşında Hagana savunma kuvvetlerine katıldı. İsrail'in kurulmasından sonra Londra Koleji Üniversitesinde hukuk okudu; ardından İsrail'e dönerek hukuk kariyerine başladı.

Bach, savcılık yaparken iki önemli davaya baktı: Kasztner iftira davası ve Eichmann davası.

İlk dava, avukat ve gazeteci Rudolf Kasztner hakkındaydı. Kasztner, 1953’te açılan davada, II. Dünya Savaşı sırasında ülkesi Macaristan'da Nazilerle işbirliği yapmakla suçlanıyordu. Tel Aviv Bölge Mahkemesi Kasztner'i suçlu buldu ve 'ruhunu şeytana sattığını' belirtti. Kasztner'in aslında Nazilerle işbirliğini Yahudileri kurtarmak için yaptığını düşünerek Bach, Kasztner'in aleyhine olan bu kararın temyiz dilekçesini hazırladı. Yüksek Mahkeme Bach'ın temyiz dilekçesini kabul etti ve Kasztner'in ismi 1958'de aklandı. Ancak Kasztner bu karardan birkaç ay evvel suikasta kurban gitmişti.

Eichmann davasında ise Bach 'Büro 06' birimine hukuk danışmanı olarak atandı. Büro 06, Holokost'un mimarlarından ve bu dönemin en önemli rolünü oynayanlardan birinin soruşturulması için özel bir polis birimi olarak kuruldu.

Başsavcı Gideon Hauser ve Ya'acov Bar Or ile beraber Bach, Nazi savaş suçlusunun davasını hazırladı ve yönetti. Davanın sonucunda Eichmann suçlu bulunarak idam edildi.

Bach Eichmann'ın sadece suçlu bulunmasına değil idam kararına da sevindiğini belirtmişti. Kendisi o dönemde verdiği röportajda “Fikrime göre, insanlığa karşı işlenen suçlarda ve toplu katliamlarda idam kararı uygulanmalıdır” demişti. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün