Arizonalı Yahudiler, Zyklon B ile idama karşı

Arizona Yahudi cemaatinin liderleri, idam cezasının uygulanmasında Auschwitz´de kullanılan öldürücü bir gaz olan hidrojen siyanürünün kullanılmasını engellemek için dava açtı.

Dünya
23 Şubat 2022 Çarşamba

Holokost sırasında Naziler, Auschwitz ve diğer ölüm kamplarındaki gaz odalarında, bir hidrojen siyanür formülasyonu olan Zyklon B kullandı. Auschwitz'deki öldürme operasyonları 1943-1944 yıllarında doruk noktasına tırmandığı sırada, her gün ortalama 6 bin Yahudi bu gazla öldürüldü.

Phoenix Holokost Derneği Sözcüsü Janice Friebaum, ABD'de yapılacak infazlarda aynı gazın kullanılmasının "Nazilerin yaptıklarını onaylamakla eşdeğer" olduğunu belirtti. Friebaum, "Bu, bir insanı öldürmenin çok acı verici bir yolu ve özünde insanlık dışıdır. Holokost sırasında milyonlarca insana uygulandığını düşünmek yeterince korkunç, fakat 70 - 80 yıl sonra bunu tekrar bir ölüm cezası yöntemi olarak kullanmayı niyet ettiğimizi düşünmek akıllara durgunluk veriyor” dedi.

Arizona, 1992 yılında infazlarda ölümcül gaz kullanımına son verdi, ancak o sırada zaten hüküm giymiş kişilerin gaz kullanılarak infazına izin verdi. 17 kişi bu şekilde infaz edildi. Eyalet şu anda, her ikisi de gazla infaz edilebilecek iki idam mahkumu Frank Atwood ve Clarence Dixon için infaz emri talep etti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün