İran, nükleer müzakereler son aşamaya girerken ABD´den son dakika tavizleri istiyor

İran nükleer müzakerelerine katılan Batılı yetkililer önümüzdeki günlerde bir anlaşmaya varılabileceğini açıklarken İran, Amerika´dan ek tavizler almak için son dakika baskısı uyguluyor.

Dünya
22 Şubat 2022 Salı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Katar'ın başkenti Doha'da yaptığı açıklamada, ABD’nin İran'a uygulanan ana ekonomik yaptırımları kaldırmaması halinde nükleer anlaşmayı canlandırma çabalarının başarılı olmayacağını açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, ‘‘Nükleer müzakerelerde önemli ilerleme kaydedildi. Ancak kalan sorunlar en zor olanlar’’ dedi.

İran'ın bu iddiasının aksine, Amerikan medyası Batılı diplomatların anlaşmanın önümüzdeki günlerde tamamlanmasının beklendiğini aktardı.

Bu arada İsrailli yetkililer, ABD’nin ve diğer küresel güçlerin nükleer anlaşmaya geri dönmesi konusunda büyük endişelerini dile getirdiler. Bir hükümet yetkilisi, anlaşmanın uygulanmasının, yaptırımların kaldırılmasına ve İran'ın kasasına beklenmedik milyarlarca doların bölgedeki terörist faaliyetlerini yoğunlaştırmasına olanak sağlayacağını dile getirdi.

Binyamin Netanyahu pazartesi günü yaptığı açıklamada, "İsrail'in bakış açısına göre doğru politika buna karşı çıkmak olmalıdır. Mevcut hükümet 2015 anlaşmasına karşı çıkmak için izlenilen yolu devam ettirebilir. Gerekli olan, gezegendeki en saldırgan, zehirli rejime karşı tutarlı, agresif bir eylemdir" dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün