İsrail, ABD´nin UNESCO´ya dönüşüne artık karşı değil

Üst düzey ABD´li ve İsrailli yetkililer Walla haber sitesine verdiği demeçte, İsrail´in Biden yönetimini, ABD´nin Birleşmiş Milletler Eğitim, Kültür ve Bilim Örgütü (UNESCO) ile ilişkisini sürdürmesine artık karşı olmadığı konusunda bilgilendirdiğini belirtti.

Dünya
10 Şubat 2022 Perşembe

ABD ve İsrail, UNESCO'nun İsrail karşıtlığını teşvik ettiğine dair artan endişeleri gerekçe göstererek 2019'da UNESCO'dan çekilmişti. Paris merkezli örgüt, İsrail'in Kudüs'teki varlığını sorgulayan, eski Yahudi alanlarını Filistin mirası alanları olarak adlandıran ve 2011'de Filistin Yönetimi'ne tam üyelik veren birçok kararın ardından eleştirilerin odağı olmuştu.

ABD ve İsrail’in üyelikten çekilmesi prosedür olsa da, UNESCO'ya ciddi bir mali darbe indirmişti. ABD, örgütün finansmanının %20'sini karşılıyordu. Dönemin ABD Başkanı Barack Obama, Filistin Yönetimi’nin UNESCO’ya üye olmasından sonra 2011'de ödemeleri askıya almıştı.

Ancak Walla sitesinin haberine göre son aylarda İsrail’in, ABD'nin UNESCO'ya olan borçlarını ödemesi ve tekrardan örgütün üyesi olması için 500 milyon dolardan fazla para tahsis etmesine karşı olmadığı ifade edildi.

İsrailli üst düzey bir yetkili Walla’ya yaptığı açıklamada, ‘‘UNESCO’dan İsrail'e eskisi gibi davranılmayacağına dair güvence aldık. Ayrıca Kudüs'te Yahudilere ait bir alan UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak tanınmaya başlayacak’’ dedi.

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün