Kuveyt basınından İsrail ile normalleşmeyi destekleyen haber

Kuveyt´te yayınlanan ´Arab Times´ gazetesinde, İsrail ile normalleşme sürecini destekleyen ve Filistin Yönetimini eleştirerek Körfez ülkelerini Filistin´e verdikleri desteği kesmeleri çağrısında bulunan bir makale yayınlandı.

Dünya
9 Şubat 2022 Çarşamba

Tüm Körfez ülkelerine İsrail ile ilişkilerini normalleştirme sürecini başlatmaları çağrısı yapılan makalede, Körfez ülkelerinin Filistin kendilerini defalarca küçük düşürdüğü halde ona verdikleri desteğin sebebi sorgulandı. Yazıda “Bırakın kendi hareketleriyle tahrip ettiklerini, kendileri yeniden inşa etsinler” ifadeleri yer aldı.

Arab Times Yazı İşleri Müdürü Ahmet el Carallah tarafından kaleme alınan makale, “Filistinliler mutluyken, Körfez ülkelerinin liderlerine ve halkına hakaret ediyor. Kızgınlarken, kelime dağarcıklarında ne kadar aşağılayıcı ve küçük düşürücü kelime varsa bize karşı kullanıyorlar. Biz, Körfez halkı onlara yolladığımız yardımlarla tüm bu davranışları göz ardı ediyoruz" diye devam etti.

‘Normalleş, bırak hakaret edenler başının çaresine baksınlar’ başlıklı yazıda el Carallah Filistinlilerin, Saddam Hüseyin, Cemal Abdül Nasır, Libya eski lideri Muammer Kaddafi ve İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin de aralarında bulunduğu isimleri desteklediklerine dikkat çekerek, bunun sadece buzdağının görünen kısmı olduğunu da söyledi.

Yazar sözlerine, “Hepimiz merak ediyoruz, gerçekten birkaç bin dolar ile bir tomar İran füzesi yüzünden mi içlerinde bize karşı bu öfke? Ne kadar cimri olabilirler? İşgalci İsrailliler dahi Filistinlilerden körfez ülkeleri ve halkları kadar hakaret ve bedduaya maruz kalmadılar. İnsanlarımız ve devletleri, kendilerini en yüksek fiyatı verenlere satan insanların bu hakaretlerine daha ne kadar dayanacaklar? Filistin yüzünden çektiğimiz bunca zorluğa rağmen Filistin meselesi halen bizim meselemiz midir?” şeklinde devam etti ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkelerinin bu şekilde ellerine ne geçtiğini sordu.

El Carallah, Körfez ülkelerine Filistinliler her İsrail’e füze yolladıklarında arabuluculuk yapmaya son vermeleri çağrısında bulunduğu yazısında, "Tüm körfez ülkeleri İsrail ile ilişkilerini normalleştirme sürecine girmelidir. En ilerlemiş ülke ile ilişkiyi kurmak yapılacak en doğru harekettir. Bırakalım başlarının çaresine baksınlar," dedi.

Bu, el Carallah’ın İsrail ile ilişkilerin düzeltilmesi yönündeki ilk çağrısı olmadı. Gazeteci, 2020 yılında Birleşik Arap Emirlikleri’nin İsrail ile normalleşme süreci başlatmasını takdirle karşılamış, bu tip ilerlemelerin İsrail’in daha fazla alanı topraklarına katmasını engelleyeceğini söylemişti. 2005 yılında editör gazetesinde, “Uzun yıllar sonra, sonunda, Filistin meselesini Filistinlilere bırakmaya karar verdik,” diye yazmıştı.

Kuveyt gazetesi El Anba’da yayınlanan habere göre geçtiğimiz aralık ayında Kuveyt Belediye İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Rana Abdullah Abdurrahman el-Faris, Kuveyt deniz sınırından giriş veya çıkış yapacak ve İsrail menşeili ürün taşıyan ticari her türlü aracın Kuveyt sularında bulunmasını yasaklayan bir karara imza attı. Karara göre Kuveyt’ten giden veya Kuveyt’e gelen İsrail gemilerinin özel bir izin belgesi almaları gerekiyor. Karar, başka bir ülke çıkışlı olsa bile İsrail’e uğramış olan gemileri de kapsıyor.

Kuveyt’te yasalara göre, bireyler ve şirketler İsrail’deki bireyler veya kurumlarla anlaşma yapamayıp imza atamadıkları gibi, İsrail vatandaşı, İsrail’de yaşayan veya orada yaşamasa bile ülkeyle herhangi bir bağı ya da çıkarı olan kimseyle finansal veya ticari bir ilişki de kuramıyorlar.

Kuveyt’te ayrıca İsrail menşeili veya içeriğinde İsrail kaynaklı herhangi bir malzeme olan her türlü ürünün dolaylı veya doğrudan ithalatı yapılması kanunlarla yasaklanmış bulunuyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün