İngiliz Yahudi gruplarından BBC´ye sert eleştiri

İngiliz Yahudi grupları, antisemit Hanuka saldırısı ilgili yanlış haberinden dolayı özür dilemeyen BBC´yi yerden yere vurdu.

Dünya
9 Şubat 2022 Çarşamba

BBC'nin Londra'da yakın zamanda meydana gelen bir antisemit olayın kurbanlarının saldırganlarını Müslümanlık karşıtı hakaretle kışkırttığını yanlış bir şekilde iddia etmesinden sonraki açıklaması ile ilgili olarak İngiltere'deki Yahudi gruplar yayın kuruluşunu 'aklama çabalı özür dilememesi' konusunda yerden yere vurdu.

Konuyla ilgili BBC'nin İdari Şikayetler Birimi (ECU) "Haberimizde kurbanların suçlandığı iddiasını destekleyen bir kanıt yoktu, fakat ayrıca yapabileceğimiz şey orijinal haberin ardından söylenenlerle ilgili farklı bakış açıları ve yorumları kabul etmek olabilirdi" dedi.

İngiltere'de Yahudilerin haklarını koruyan ana kuruluş olan İngiliz Yahudileri Delegeler Kurulu Başkanı Marie van der Zyl, İngiltere'nin telekomünikasyon düzenleyicisi Ofcom'un 29 Kasım olayı hakkında soruşturma başlatmasına rağmen, BBC'nin 'olayın üstünü örtmeye' devam etmesi üzerine 'dehşete düştüğünü' belirtti. Der Zyl "BBC'nin gerekli doğruluk ve tarafsızlık standartlarını karşılamadığını tespit ettiğinin farkındayız. Fakat yayın kuruluşunun sorunun üstünü örtmeye çalışan ve mağdurların karşılaştıkları sıkıntıları arttıracak bazı hatalı editoryal kararları haklı çıkarmaya devam etmesi bizi sarstı. Ofcom'un olayı soruşturma kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Adaletin yerini bulacağına güveniyoruz" dedi.

İngiltere Antisemitizmle Mücadele Grubu, "BBC'nin sahte bir Müslüman karşıtı hakaret haberinin yanında duran ve haberinin yarattığı devasa kalp kırıklığını hiçe sayan bir 'aklama çabalı özür dileme' yayınlaması iki ayını ve dört sayfasını aldı" ifadelerinde bulundu.

Ulusal yayın kuruluşu bahsi geçen haberinde, bir otobüsün içinde, Hanuka'yı kutlamakta olan Yahudileri taciz ederken görüntülenen birkaç gencin otobüsteki bir Yahudi'nin Müslüman karşıtı hakaretine tepki gösterdiğini bildirmişti. Fakat Delegeler Kurulu'nun olay yerindeki videoyu incelemesi otobüsteki Yahudilerin hiçbirinin İslamafobik bir davranışta bulunmadığını ortaya koymuştu.

Orijinal videoda otobüsün camlarına vururken, ‘Filistin'i özgür bırakın’ diye bağıran insanlar görülüyor. Ayrıca görüntüdeki adamlardan biri Nazi selamı olarak görünen bir harekette bulunuyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün