Uluslararası Af Örgütü´nden İsrail´e suçlama

Uluslararası Af Örgütü, İsrail´in Filistinlilere yönelik ayrımcı politikalar ortaya koyduğunu iddia ettiği raporu yayınladı.

Dünya
1 Şubat 2022 Salı

Uluslararası Af Örgütü’nün, İsrailli insan hakları grubu B’Tselem ve İnsan Hakları İzleme Örgütü’yle birlikte yayınladığı rapor, İsrail’in Filistin bölgelerinde ve Arap vatandaşlarına yönelik ‘apartheid’ (ırksal ayrımcılığa dayanan rejim) suçu işlendiğini iddia ediyor.

Agence France – Press’e (AFP) açıklamada bulunan Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Dr. Agnes Callamard, raporun dört yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu vurgulayarak dünya genelindeki 70 ofis ve 10 milyon destekçisinin 280 sayfalık raporu desteklediğini ve salı günü kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid Uluslararası Af Örgütü'ne İsrail'i ayrımcılıkla suçlayan raporun "yanlış, taraflı ve antisemit" olduğunu ileri sürerek yayınlamaması çağrısında bulunmuştu.

Callamard yaptığı açıklamada, "İlk olarak geçtiğimiz ekim ayında İsrail Dışişleri Bakanına ulaşmaya çalıştık ve raporu tartışmak istedik ama bir cevap alamadık. Artık bize bu raporu yayınlamayın demek için çok geç" ifadesini kullandı.

İsrail devletinin uygulamalarını eleştirmenin kesinlikle antisemitizm olmadığını belirten Callamard, "Af Örgütü antisemitizmi güçlü bir şekilde kınar. Geçmişte de birçok siyasi liderin antisemit tavırlarını kınamıştık" dedi.

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Af Örgütü'nün raporunun, İsrail Devletinin Yahudilerin ulusal devleti olarak var olma hakkını reddettiği ileri sürüldü. Ayrıca raporun radikal dilinin İsrail'i şeytanlaştırmak ve antisemitizm ateşini alevlendirmek için tasarlandığı belirtildi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün