Fransız imama cemaatinden ölüm tehditleri

Dinlerarası girişimlere ilgisiyle tanınan Fransız İmam Hassen Chalghoumi, yaşadıkları saldırı ve tacizleri anımsayarak, kendisinin ve ailesinin yıllardır dincilerin tehdidi altında yaşadığını söyledi.

Dünya
31 Ocak 2022 Pazartesi

Hassen Chalghoumi France 2 TV ile bu ay yaptığı röportajda, Holokost anmalarına saygı gösterilmesi çağrısında bulunmasının ardından, ilk olarak 2005 yılında ölüm tehditleri almaya başladığını söyledi.

“Holokost’un anısına saygı duymak, insanların hemcinslerine yaptıklarının, ırkçılığın, nefretin, antisemitizmin sonuçlarını düşünmeleri için dinsel bir çağrıda bulundum… Ama ne yazık ki sözlerim yanlış anlaşıldı. Orta Doğu Medya Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan bir çeviriye istinaden, iki gün sonra evimi aradılar” açıklamasında bulundu.

Chalghoumi sözlerine, “Benim sözlerimle hiçbir ilgisi olmayan bir dava adına; Filistin davası adına, bir nefret ideolojisi adına, belki İsrail politikasına karşı ya da gerçek antisemitizmden dolayı; ölüm tehditleri almaya başladım. 2009’da arabamı ateşe verdiler ve evime saldırdılar” diye devam etti.

Chalghoumi’nin Fransız Yahudi topluluklarını temsil eden şemsiye grup CRIF ile olan dostane ilişkileri ve İsrail’i birkaç kez ziyaret etmesi, birçok ölüm tehdidi almasına neden oldu.

Chalghoumi 2019 yılında yerleşimci liderlerle Batı Şeria’da yaptığı bir gezi sırasında İsrail’in boykotlarına verilen desteğin Kuran yasalarına aykırı olduğunu ve İsrailliler ile Filistinliler arasında diyalog kurulmasını teşvik etmeyi umduğunu, böylece gelecekte hiçbir İsrailli ya da Filistinli annenin ağlamayacağını söyledi.

Chalghoumi aldıkları tüm tehditlere rağmen, karısının kendisini konuşmaya devam etmesi için teşvik ettiğini söyledi.

Ailesini korumak için durmayı düşünüp düşünmediği sorusuna;  “Sonuçları evime kadar ulaşmış olsa da, hayır. Bütün bu olayların evimin dışında kaldığını söyleyemem çünkü öyle değil. İnternet, sosyal medya, tehditler. Bir pazar yerinde karıma saldırdılar. Üzerine tükürdüler. Hatta benden boşanmasını bile istediler” sözleriyle cevap verdi.

Chalghoumi, çocuklarının okulda tacize uğradığını ve onlarla restorana veya sinemaya gitmenin ‘zor olduğunu’ söyledi.

“Bir noktada her şey değişti ve artık günlük yaşantımız diye bir şey kalmadı” dedi.

Chalghoumi, aldığı bazı tehditler için Fransa’daki Hamas yanlısı bir grubun başkanını suçlarken,  birkaç terör grubunun onun ölümünü isteyen dini fermanlar yayınladığını söyledi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün