Deltacron varyantı bilim dünyasında kabul görmedi

Güney Kıbrıs´ta ortaya çıktığı iddia edilen Deltacron, bilim dünyasında kabul görmedi. Bilim insanları, sözde varyantın laboratuvardaki analiz sürecindeki bir yanlış anlaşılmadan ibaret olduğunu düşünüyor.

Dünya
11 Ocak 2022 Salı

İsviçre Basel Üniversitesi Biyoloji Merkezinden Prof. Dr. Richard Neher, söz konusu bulgunun analiz sürecindeki kontaminasyondan (yabancı madde etkisiyle saflığını kaybetme) kaynaklandığını düşündüklerini belirterek "Bu bulgular büyük ihtimalle yapay" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) Maria van Kerkhove de Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Deltacron ya da griple koronavirüs karışımı olduğu söylenen flurona, flurone gibi terimlerin virüs ve varyant kombinasyonlarıymış izlenimi yarattığını, ancak böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirterek bu sözcüklerin kullanılmamasını istedi.

Kıbrıs Üniversitesinden Leontios Kostrikis ile yapılan bir röportajda, Omicron ve Delta karışımı Deltacron varyantından 25 vakaya rastlandığı belirtilmişti.

Basel Üniversitesinden Prof. Dr. Richard Neher, rekombinasyonlar (genetik çeşitlenme) kaydedilebileceğini, ancak henüz bu tür varyantların büyük patlamalar şeklinde görülmediğini belirterek "Kıbrıs'taki genomların rekombinasyon olduğunu düşünmüyoruz" dedi.

Yunanistan’dan salgın hastalıklar uzmanı Gikas Magiorkinis de Kıbrıs Üniversitesinden Kostrikis'in çıkarımlarının yanlış olduğunu belirterek "İlk analizler, laboratuvardaki bir teknik hatadan kaynaklandığını gösteriyor" dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün