Pfizer´in COVID ilacının ilk partisi İsrail´e gönderiliyor

Dünya
29 Aralık 2021 Çarşamba

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, hastaneye yatışı ve yüksek risk gruplarında ölüm riskini yüzde 90 oranında azalttığı kanıtlanan ilaçtan 100 bin adet satın alma konusunda Pfizer CEO’su ile görüştü. Channel 12’nin haberine göre, İsrail 100 bin adet Pfizer’ın antiviral COVID-19 hapının alımı için anlaşmayı tamamladı ve bu hafta ilk partiyi teslim alacak. 

Habere göre Başbakan Bennett hafta sonunda Pfizer CEO’su Albert Bourla ile görüşerek satın alma anlaşmasını tamamladı. COVID ilacı yüksek risk gruplarına ücretsiz verilecek. 

Hastalar virüsün en kötü etkilerini geçirmek amacıyla hapı evlerinde alabilecek. Hap hastaneye yatış ve yüksek risk gruplarında ölüm riskini yüzde 90 oranında azaltıyor. 

İsrail geçtiğimiz yıl, ilaç devi Pfizer ile diğer birçok ülkeden önce yüksek miktarda aşı alma konusunda anlaşınca, özellikle Pfizer aşısı olmak üzere COVID-19 aşılamalarında ilk liderlerden olmuştu. 

Amerikan sağlık düzenleyicileri geçtiğimiz çarşamba günü Pfizer hapının kullanımına, hemen ertesi gün de Merck ilaç şirketinin benzer bir ilacının kullanımına onay vermişti. Fakat Pfizer’ın ilacı Paxlovid’in, hafif yan etkileri, hastaneye yatma ve hastalığı ağır geçirme olasılığı yüksek olan kişilerin ölüm oranlarında yüzde 90’a yakın azalma gibi üstün etkinliğinden dolayı, tercih edilecek seçenek olacağına kesin gözüyle bakılıyor. 

Mayo Clinic’ten Dr. Gregory Poland, “Etkinliği yüksek, yan etkileri düşük ve ağızdan alınıyor. Tüm endişeleri gideriyor. Hastaneye yatış ve yüksek risk grubunda ölüm riskinin yüzde 90 oranında azalmasından bahsediyoruz; bu müthiş!” ifadesinde bulundu. 

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi ilacın, pozitif COVID-19 test sonuçlu ve en yüksek hastaneye yatış riskiyle karşı karşıya olan yetişkinlerde ve 12 yaş üzeri çocuklarda kullanılması için onay verdi. Buna yaşlılar, obezite ve kalp hastalıkları gibi sorunları olan kişiler de dahil, fakat ilacın ciddi böbrek ve karaciğer sorunları olan kişilerde kullanılması önerilmiyor. İlacı kullanacak çocukların en az 40 kilo olması gerekmekte. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün