Meta, Hamas´la bağlantılı 140´tan fazla hesabı kaldırdı

Facebook´un ana şirketi Meta, merkezi Gazze´de olan ya da terörist örgütle bağlantısı olan 141 Facebook hesabını, 79 sayfayı, 13 grubu ve 21 Instagram hesabını kaldırdığını açıkladı.

Dünya
15 Aralık 2021 Çarşamba

Meta geçtiğimiz hafta, Hamas ile ilişkilendirilen Facebook ve Instagram hesaplarıyla ilgili harekete geçtiğini duyurdu.

Meta Güvenlik Yönetimi Başkanı Nathaniel Gleicher yayınladığı bildiride, “Gazze bölgesinde kurulmuş özellikle Filistin'de yaşayan halkı hedeflemiş, 141 Facebook hesabını, 79 sayfayı, 13 grubu, 21 Instagram hesabını kaldırdık... Bu hesapları, bölgedeki şüpheli koordineli yapay davranış araştırmamızı yaparken bulduk ve Hamas'la ilişkilendirdik” sözlerine yer verdi.

Meta söz konusu hesapları ‘stratejik bir amaç için toplumsal tartışmayı manipüle etmek adına alınan koordineli hareket' olarak tanımladı. Bu tarz hareketlerin tespit edilmesi durumunda, aktivitelerle doğrudan bağlantılı, yapay ya da yapay olmayan hesap, sayfa ve gruplar, şirket tarafından kaldırılıyor.

Meta’ya göre hesapların büyük kısmı Gazze merkezli. Ancak söz konusu hesapların bir kısmı Batı Şeria, İsrail ve Sina Yarımadası'ndaki haber ajansları ve toplulukları tarafından yönetildikleri iddia ederlerken, bazıları da Filistin bölgelerindeki bağımsız haber ajansları olduklarını savundu.

Meta, yaklaşık 407 bin hesabın sayfalardan en az birini takip ettiğini, yaklaşık 2 bin kişinin gruplardan en az birine katıldığını ve yaklaşık 6000 hesabın da Instagram hesaplarından en az birini takip ettiğini açıkladı. Facebook ve Instagram reklamlarına yaklaşık 21 bin dolar harcandığını, ödemelerin dolar olarak yapıldığını da ekledi.

Meta yayınladığı ‘Çekişmeli Tehdit Raporu’nda “Bu ağların davranışları birbirinden farklıydı ancak hepsinin ortak bir amacı vardı; her biri koordine olarak insanları hedefliyordu ve sistemimizi suiistimal ediyordu… Bu oluşan tehditleri kavrama yetimizi geliştirirken, bulduklarımızı sektör çalışanlarıyla, bağımsız araştırmacılarla, emniyet yetkilileriyle ve karar vericilerle paylaşmaya devam edeceğiz.  Böylece savunmalarımızı topluca geliştirebiliriz” şeklinde yazdı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün