94 yaşındaki Holokost kurtulanı bar-mitzva´sını Ağlama Duvarında yaptı

94 yaşındaki Holokost kurtulanı Arie Ronski, bar-mitzva´sını Ağlama Duvarı´nda hiç beklenmedik bir kaynaktan -Sınır Polisinden- yardım alarak yaptı.

Dünya
15 Aralık 2021 Çarşamba

Polonya'nın Lodz şehrinde doğan Ronski, anne-babasının, erkek kardeşlerinden birinin ve üç kız kardeşinin Auschwitz'de öldürülmesinden sonra 1946 yılında kaçak bir gemiye binerek İsrail topraklarına gitti. 

İsrail’de sınır polisi, Avot Ubanim adında bir destek programı yürütüyor. Bu programda çeşitli birimler Holokost kurtulanlarını evlat ediniyor. Sınır Polisi sahil bölümü eğitim sorumlusu Rasar Keshet Bashari de kutlamayı organize etmek için dizginleri eline aldı. 

Bashari, “Bu proje birkaç senedir uygulanmakta. İki yıl önce, birimlerimizden biriyle bağlantı kurması ve 'evlatlık' işlemlerinin başlaması için Arie'nin telefonunu eğitim görevlisinden aldım... Kendisiyle iletişime geçtim. Daha ilk konuşmamızda ölmeden önce Yeruşalayim'i ziyaret edebilmesi için yardım etmemizi istedi” diyerek yaşananları anlattı. 

Pazartesi günü Ronski, Bashari'yi arayarak “Yeruşalayim'e gidiyoruz” dedi. Başkente geldiğinde Arie, Ağlama Duvar'nı ziyaret etmek istediğini belirtti.

Bashari anlatmaya şöyle devam etti: “Birimden çıktıktan sonra, bize bar-mitzva'sını yapmadığını söyledi. Savaş çıktığında 10 yaşındaymış ve 13 yaşına geldiğinde Auschwitz ölüm kampındaymış.”

Heyecanını saklayamayan Ronski de yaşadıkları için, “81 sene sonra bar-mitzvamı kutlamak heyecan vericiydi. Yapamadığım şeylerle ilgili bir sürü hayalim vardı. Tüm çocukluğum elimden alındı ve şimdi en büyük hayallerimden birini gerçekleştirdim” dedi. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün