Naftali Bennett Abu Dabi´deydi

Elda SASUN Dünya
14 Aralık 2021 Salı

İbrahim Anlaşmaları ile İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasına karar verilmesinin ardından ilk defa bir İsrail başbakanı BAE’yi ziyaret etti. Bu ziyaretten önce, yine bu yıl Dışişleri Bakanı Yair Lapid, İsrail hükümetinin bir temsilcisi olarak BAE’ye ilk halka açık ziyaretini gerçekleştirmişti. Eski Başbakan Netanyahu da Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret etmeyi planlamış, ancak gezileri birkaç kez iptal edilmişti.

Ekim ayında Abu Dabi'nin İsrail Büyükelçisi Muhammed el-Haja, Bennett’e Veliaht Prens Şeyh Muhammed Bin Zayed'den tarafından gelen resmi bir davetiye mektubu iletmiş, böylece Bennett, Emirlikleri ziyaret etme davetini kabul etmişti.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett’i taşıyan uçak pazar günü Abu Dabi’deki Kraliyet Havalimanına indi. Bennett’i BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed karşıladı. Kipalı Başbakan Bennett, İsrail tarihinde BAE’yi resmi olarak ziyaret eden ilk başbakan sıfatını taşıyor.

Bennett, kendisini BEA’ye taşıyacak El-Al Havayollarına ait uçağa binmeden önce, "Ziyaret, ülkeler arasındaki işbirliğini derinleştirmeyi amaçlıyor" dedi. Uçuş rotasına bağlı olarak, ilk kez bir İsrail Başbakanı Suudi Arabistan üzerinden uçarak Abu Dabi’ye indi. Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed tarafından şeref kıtasında karşılan Bennett, "Sıcak konukseverliğiniz için teşekkür ederim. Bu harika bir karşılama. Bir İsrailli liderin ilk resmi ziyaretinde burada bulunmaktan çok heyecanlıyım. İki ülke arasındaki ilişkiyi güçlendirmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.

BAE Velihat Prensi Şeyh Bin Zayed ile sarayında görüşen Bennett, “Ziyaret, ülkeler arasındaki iş birliğini her alanda derinleştirmeyi amaçlıyor. İlişkiler mükemmel; onları geliştirmeye ve güçlendirmeye ve sadece liderler arası bir iş birliği değil, iki halk arasında sıcak barışı inşa etmeye devam etmeliyiz” dedi.
Basına yapılan açıklamada, bu ziyaret için "İki lider, ülkeler arasında refah ve istikrarın güçlendirilmesine katkıda bulunacak ekonomik ve bölgesel konulara vurgu yapıyor. İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki derinleşen bağların tartışılması amaçlanıyor" denildi.

Bennett BAE'nden ayrılmadan önce yayınladığı bir video mesajında, bölgeye ilişkin "anlamlı, derinlemesine ve doğrudan görüşmeler yaptığını" belirtti. Bennett mesajında, bu ilişkinin Ortadoğu'da barışı nasıl sağlayacaklarına dair bir örnek teşkil edebileceği konusunda çok iyimser olduğunu da sözlerine ekledi.

13 Aralık’ta İsrail’in Globes gazetesinde yer alan bir haberde “Bennett’in bu ziyaretinde, liderler arasındaki görüşmelerde gündemde iki ana konu var: Ticaret ve ekonomik ilişkilerle İran nükleer meselesi başta olmak üzere birçok alanda iki ülke arasındaki, iş birliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor” ifadeleri yer aldı.  

Bennett ve BEA Veliaht Prensi Şeyh Bin Zayed'in görüşmelerinin sonunda yaptıkları ortak açıklamada, iki ülke arasında başta ekonomik olmak üzere iş birliğini derinleştirmek ve güçlendirmek için aynı istekte oldukları belirtildi. Bu kapsamda ülkeler arasındaki serbest ticaret anlaşması konusu ele alındı. Ortak açıklamada ayrıca, iki tarafın enerji, iklim krizi çözümleri, teknolojik iş birliğini ve iki ülke arasında karşılıklı ticareti ve birçok alanlarda müşterek hedefleri teşvik etmek için çalışacak ortak bir iş konseyinin yanı sıra, bir yatırım fonu da oluşturmak için çalışacakları belirtildi. Bildirgede ayrıca kapsamlı bir ekonomik anlaşma, korona ile mücadele, iki ülke arasında film ve ortak televizyon prodüksiyonu da dahil olmak üzere kültür ve spor alanlarında iş birliğini ile turizmin geliştirilmesin de görüşüldü.

 Bu görüşmeler sırasında Bennett de Şeyh Muhammed Bin Zayed’i İsrail'i ziyaret etmeye davet etti. Bin Zayed daveti kabul edince Bennett yetkililerine ve Dışişleri Bakanlığına, ziyaret için hazırlıkları koordine etmeye başlama talimatı verdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün