Mossad Başkanı: ´İran asla nükleer silaha sahip olmayacak´

Mossad Başkanı David Barnea perşembe gecesi, Viyana´da 2015 İran nükleer anlaşmasını yeniden canlandırma görüşmeleri aksamış gibi görünürken, Mossad´ın İran´ın nükleer silahlara sahip olma girişimlerini engelleyeceğine söz verdi.

Dünya
3 Aralık 2021 Cuma

12 Mossad ajanı için düzenlenen ödül töreninde Barnea, "İran'ın nükleer silahı asla olmayacak. Bu benim kişisel taahhüdüm. Bu Mossad'ın taahhüdü. Gözlerimiz açık, teyakkuzdayız. Savunma teşkilatındaki meslektaşlarımızla birlikte bu tehdidi İsrail Devleti'nden uzak tutmak ve onu her şekilde engellemek için ne gerekiyorsa yapacağız. İran bölgesel hegemonya için çabalıyor, dünya çapında her gün mücadele ettiğimiz teröristlerle çalışıyor ve sürekli Ortadoğu'nun istikrarını tehdit ediyor" ifadelerini kullandı.

Bilim ve Uluslararası Güvenlik Enstitüsü kasım ayında, İran'ın üç hafta gibi kısa bir sürede bir %20 oranında zenginleştirilmiş uranyumu nükleer silah için yeterli olan %60 oranında yükselttiğini bildirmişti.

Barnea, "Sivil amaçlar için %60 oranında saflaştırılmış uranyuma ihtiyaç olmadığı açıktır, nükleer silah geliştirme niyeti olmadıkça, binlerce santrifüjün aktif olduğu üç nükleer tesise gerek yoktur" dedi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakerecisi Ali Bakıri, İran devlet medyasında yer alan açıklamasında, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yeniden başlayan nükleer müzakerelere ilişkin bilgi verdi.

Bakıri, İran'ın nükleer faaliyetler ve yaptırımların kaldırılması ile ilgili önerilerini içeren 2 taslağı 4+1 ülkelerine sunduklarını belirtti. Bakıri, "Bu taslaklardan biri İran'ın yaptırımların kalkmasıyla ilgili görüşlerini, diğeri de nükleer faaliyetlerle ilgili çalışmalarını içeriyor. Tarafların bu taslakları kontrol etmesi ve İran ile ciddi müzakerelere hazır olması gerekiyor. Onlar müzakereleri devam ettirmeye hazırsa bizim hiçbir engelimiz yok" ifadelerini kullandı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün