Montana Yahudi Cemaati, 1930´larda 1 dolara satılan sinagogu geri almak istiyor

Dünya
24 Kasım 2021 Çarşamba

Montana eyaletinin başkenti Helena'daki Yahudi cemaatinin ilk sinagogu olan Temple Emanu-el 86 yıl önce Helena Belediyesine sadece bir dolara satılmıştı. Şu sıralar, kasabada kalan küçük Yahudi cemaati, binayı 1981'de satın alan Helena Katolik Piskoposluğu'ndan yaklaşık 1 milyon dolara geri satın almaya çalışıyor.

Binayı satın almak için gerekli fonları toplamaya öncülük eden topluluğun üyesi Rebecca Stanfel, basına yaptığı açıklamada, binayı tekrar Helena Yahudi Cemaatinin toplanma yeri olarak görmeyi, uzun zamandır arzuladıklarını belirtti. Stanfel, "Yıllarca eski sinagogun dışına park edip, tepeye yapıştırılmış haça bakarak, bir gün neyin mümkün olabileceğini merak ettim. Şimdi bunu gerçeğe dönüştürmeye bir adım daha yaklaştık” dedi.

Stanfel ve diğerleri tarafından binayı satın almak amacıyla kurulan, kâr amacı gütmeyen Montana Yahudi Projesi amacına ulaşabilirse, sinagog bir cemaat merkezi olarak hizmet verecek ve kültürel etkinliklerle bayram kutlamalarına ev sahipliği yapacak. Stanfel ayrıca, Montana'daki Yahudi cemaatlerinin tarihi üzerine bir sergi açmayı umuyor.

Günümüzde Helena Yahudi Cemaati küçük olsa da 1860'larda altın akımı sayesinde büyük bir Yahudi cemaatine ev sahipliği yapıyordu. Emanu-El Tapınağının temel taşı, yüzlerce Yahudi'nin bayramları kutlamak için 1891'de atıldı. Sinagog, 500 kişinin ibadet edebileceği şekilde inşa edildi.

On yıllar içinde, kasabadaki Yahudilerin çoğunun taşınmasıyla, cemaat çok küçüldü ve binanın bakımını karşılayamaz hale geldi. 1935'te cemaat binayı belediyeye sadece bir dolara sattı. Belediye, binanın kendine özgü dekoratif bakır kubbelerini kaldırdıktan sonra sosyal hizmetler ofis binasına dönüştürdü. Ardından binayı, 1981'de Helena Katolik Piskoposluğuna sattı.

Geçtiğimiz hafta Piskoposluk ile imzalanan bir anlaşma gereği, satın almayı gerçekleştirebilmesi için Şubat 2022'ye kadar gerekli fonların yüzde 75'ini toplaması gerekiyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün