Hollandalı haham, COVID önlemlerini Nazizm´e benzettikten sonra istifa etti

Hollanda´da, ülkesinin COVID-19 güvenlik önlemleri ile Nazi uygulamaları arasında paralellikler kuran önde gelen Reformist haham istifa etti.

Dünya
17 Kasım 2021 Çarşamba

71 yaşındaki Tamarah Benima, Hollanda haham konseyine kaleme aldığı mektupta 9 Kasım'da Hollanda İlerici Yahudilik Birliği'nden ayrıldığını yazdı.

Benima, geçen ay Hollanda'nın kuzeyindeki Leeuwarden kentinde yaptığı bir konuşma üzerine ülkenin önde gelen birçok Yahudi kuruluşundan sert tepki almıştı. Benima, COVID-19 halk sağlığı önlemlerinin uygulanmasında yer alanların iyi niyete sahip olduğunu belirterek şunları söylemişti: “Bir Yahudi olarak Nazi Almanya’sında olanlar benim için bir uyarı niteliğindedir.

Eskiden iktidarda bulunanların birçoğunun iyi niyetli oldukları varsayıldı. Hem Yahudileri 'halk sağlığı' için bir tehlike olarak ilan ettiklerinde, hem de halka 'virüslü muamelesi' yaparak savaş ilan ettiklerinde… Bu yüzden Sağlık Bakanı Hugo De Jonge'nin düzenli olarak yaptığı gibi toplumumuzdaki insanları 'halk sağlığı için bir tehlike' olarak bir kenara koyarak ateşle oynamayın" diye belirtti

De Jonge, COVID-19 virüsünün tehlikelerini küçümsemenin yanı sıra sağcı bir partinin hükümetin COVID-19 politikalarını eleştirdiği forumunun halk sağlığını tehlikeye attığı konusunda uyardı.

Hollanda İlerici Yahudilik Birliği Başkanı Yvonne Walvisch-Stokvis, Benima'nın "Nazi Almanya’sında insanların kimlikleri yüzünden yok edilmesi ile bugün aşı karşıtı insanların konumu arasında yanlış bir karşılaştırma" yapmasını eleştirdi.

Yahudi Telgraf Ajansı'na gönderdiği bir e-postada Benima ise, "Hollanda hükümetinin COVID politikasından tek kelimeyle bahsetmediğini" ve bu izlenimin "gazetecilerin yanlış beyanlarına" bağlı olduğunu vurguladı ve “Totaliter konuşma ve düşünceye karşı konuştum. Hem Yahudileri hem de Yahudi olmayanları tehlikeye atan yeni totaliter ideolojiye karşı konuştum” diye ekledi.

Benima, De Telegraaf gazetesine verdiği demeçte ise, birçok kişinin yorumları için destek ve şükranlarını ifade etmek için kendisine yazdığını, bazılarının ona bir kahraman dediğini söyledi.

COVID-19 halk sağlığı önlemleri ile Nazizm arasındaki karşılaştırmalar, son aylarda Avrupa'da çoğaldı. Kıtada COVID-19 önlemlerine karşı protestolarda sarı yıldızların takılması, özellikle Yahudi gruplar tarafından sert kınamalara yol açtı.

Diğer Avrupa ülkelerinin öncülüğünde Hollanda, eylül ayında restoran ve diğer işletmelerin müşterilerinin aşı kanıtı sunmasını gerektiren bir karar açıkladı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün