Güney Afrikalı Yahudi annenin hikayesi Booker Ödülünü aldı

Edebiyat dünyasının en prestijli ödüllerinden Uluslararası Booker Ödülü´nü roman kategorisinde, ölen Yahudi annenin son isteğini konu alan kitabıyla, Güney Afrikalı bir yazar aldı.

Dünya
10 Kasım 2021 Çarşamba

Yazar Damon Galgut Londra'da yapılan ödül töreninde 50 bin Sterlinlik (654 bin TL) para ödülünün sahibi oldu. 'The Promise /Söz' adlı roman Güney Afrika'nın son 40 yıllık tarihini ele alırken, hikaye çiftlik sahibi ailenin annesinin, yaşadıkları evi yanlarında çalışan siyahi hizmetliye miras bırakılmasını ısrar etmesi üzerine gelişiyor. Ancak ülkede ırk ayrımına dayalı apartheid rejimine göre siyahilerin mülk edinme hakları bulunmuyor.

Önceden Evanjelik Hıristiyan kocasının inancını seçen anne daha sonra Yahudi köklerine dönüş yapıyor.

Jewish Chronicle gazetesi kitapla ilgili olarak “Galgut'un Yahudi dini geleneklerini etkileyici bir şekilde detaylandırıldığını görüyoruz” yorumunu yaptı.

Kitap, 57 yaşındaki Galgut'un dokuzuncu kitabı. Booker Ödülü, İngilizce yazılıp İngiltere ve İrlanda'da yayınlanmış en iyi roman için her yıl verilen bir ödül. Jüri Başkanı Maya Jasanoff, ‘beceriyle elde edilen bir başarı' ifadesinde bulundu. Galgut daha önce bu ödül için iki kere finale kalmıştı. Daha önce Booker Ödülü Aday Listesine 2003'te yayınlanan 'İyi Doktor' ve 2010'da yayınlanan 'Yabancı Bir Odada' romanlarıyla girmişti.

Galgut, ödüle layık görülmesine şaşırdığını ifade etti. Galgut, “Bu ödülü bir parçası olduğum o muhteşem kıtanın anlatılan ve anlatılmayan tüm hikayeleri adına, duyulan ve duyulmayan yazarları adına alıyorum” dedi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün