Üç büyük Yahudi kuruluşundan Senato´ya çağrı: “Lipstadt´ı antisemitizm gözlemcisi olarak atayın”

Üç büyük Yahudi kuruluşu Senatonun Dış İlişkiler Komitesine, ABD Başkanı Joe Biden´ın aday gösterdiği Holokost tarihçisi Deborah Lipstadt´ı bir an önce göreve getirmeleri için çağrıda bulundu

Dünya
10 Kasım 2021 Çarşamba

Başkan Biden, Dışişleri Bakanlığı Antisemitizm Gözlemcisi olarak, Holokost tarihçisi Deborah Lipstadt’ı aday gösterdi.

Kuzey Amerika Yahudi Federasyonları (JFNA), Ortodoks Birliği (OU) ve İftira ve İnkarla Mücadele Birliği (ADL) ise adaylığın kesinleşmesi için gönderdiği mektupta, “Size, Prof. Lipstadt'ın adaylığıyla ilgili olarak - daha fazla gecikmeden - Komite'nin oturumunu yapmanız için ısrar etmek zorunda kalıyoruz” dedi.

Komite Başkanı Demokrat Robert Menendez ile kıdemli üye Cumhuriyetçi James Risch'e hitap eden mektup, görüşmenin yapılmasını geciktirmek için uğraşan Risch'i hedef alıyor. Risch, Jewish Insider'a bu hafta yaptığı açıklamada, Lipstadt'ın Cumhuriyetçi milletvekillerini eleştirdiği eski sosyal medya paylaşımlarından endişe duyduğunu belirtmişti. Diğer Cumhuriyetçi milletvekilleri ise, geçen yılki başkanlık kampanyası sırasında eski Başkan Donald Trump'ın bir söylemini, Holokost'tan önce 1930'lardaki Nazilerin söylemlerine benzeten bir reklamda göründüğü için Lipstadt'ı suçlamıştı.

Lipstadt bu hafta, Trump'ın “Her iki tarafta da çok iyi insanlar” olduğunu söylediği ve Biden'ın başkanlık kampanyasının temelini oluşturduğu Charlottesville, Virginia'da 2017 yılında gerçekleşen beyaz üstünlükçü mitinginin organizatörlerine karşı açılan hukuk davasında, davacılar adına ifade verdi.

Üç Yahudi kuruluşu, gönderdikleri mektupta, amaçlarının adayı onaylamak olmadığını ancak dünya çapında son zamanlarda antisemitizmdeki artış göz önüne alındığında, durumun özel bir aciliyeti olduğunu vurguladılar. Atlanta'daki Emory Üniversitesi'nde ders veren Lipstadt'ın, bir Holokost bilgini olarak referanslarına dikkat çekerken, sol ve sağ kesimlerde antisemitizm örneklerini tespit ettiğini vurguladılar.

Mektupta, “Prof. Lipstadt'ın Dış İlişkiler Komitesi önünde düzgün bir oturumu hak edecek yetkinliğe sahip olduğuna şüphe yok - ve bu oturum artık gecikti” denildi.

Din-devlet meselelerinde genellikle zıt taraflarda bulunan OU ve ADL, bu mektup ile olağandışı bir şekilde bir araya geldi.  

Kongre'nin antisemitizm gözlemci rolünü, geçtiğimiz yıl Senato onayı gerektiren, elçilik düzeyine yükseltmesi sebebiyle daha önce emsali olmayan bir durum yaşanıyor. 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün