Pandora Belgeleri: Dünya liderleri ve ünlülerin mali sırları ifşa edildi

WikiLeaks´le beraber dünyanın en büyük sızıntılarından olan Panama Papers´ı (Panama Belgeleri), dünyaya duyuran Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) Pandora Papers (Pandora Belgeleri) adlı yeni bir sızıntıya imza attı.

Dünya
4 Ekim 2021 Pazartesi

117 ülkede 600'den fazla gazetecinin Pandora Belgeleri ismiyle incelediği 11 milyondan fazla belge, 90'dan fazla ülkede 330'dan fazla politikacıyı ifşa etti.

ICIJ Pandora Belgeleri’nde, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve ailesi, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, İngiltere eski Başbakanı Tony Blair ve Ürdün Kralı II. Abdullah’ında içinde bulunduğu yüzlerce politikacı, milyarder, ünlü, uyuşturucu satıcısı, kraliyet ailesi üyesi ve dini liderin vergi cennetlerinde bulunan hesaplarını paylaştı.

Vergi cenneti nedir?

Vergi cenneti, vergilerin hiç olmadığı veya çok düşük olduğu ülke ya da bölgeler olarak adlandırılıyor. Vergi cennetlerinde vergilendirme oranları diğer ülkelerle haksız rekabet olanağı meydana getirecek kadar düşük oranlarda olabiliyor.

Pandora Belgeleri, hesap sahiplerinin vergi cennetlerinde bulunan gizli banka hesaplarını, özel jetlerini, yatlarını ve malikanelerini açığa çıkarıyor. Belgeler zenginlerin vergi cennetlerini kullanarak nasıl mülk satın aldıklarını, servetlerini gizlediklerini ve vergiden kaçındıklarını ortaya koyuyor.

ICIJ'nin İsrail'deki ortağı Shomrim'e göre, İsrail kelimesi belgelerde 40 binden fazla kez geçiyor. Belgelerde 565 İsraillinin ismi bulunuyor. ICIJ belgelerdeki milyarderlerden 10 tanesinin İsrailli olduğunu açıkladı.

Pandora Belgeleri, Kudüs eski Belediye Başkanı ve şimdiki Likud Partisi Milletvekili Nir Barkat'ın da birkaç şirkette hisse sahibi olduğunu ortaya çıkardı.

Pandora Belgelerinde Türkiye'den 220'den fazla isim yer alıyor. Bu isimler arasında Türkiye'nin yeni zenginleri, köklü holding sahipleri, iş dünyasının önde gelen temsilcileri, sanat ve spor dünyasından kamuya mal olmuş kişiler de bulunuyor.

Tüm dünyada eş zamanlı olarak yayınlanan Pandora Belgeleri'nde Rönesans Holding ile ilgili bilgiler de bulunuyor.

Sadece kamuya açıklanan ihalelerin detaylarına göre, son beş yılda yaklaşık 16 milyar liralık 10 ihale alan Rönesans Holding, Pandora Belgeleri'ne göre vatandaşların vergileriyle ödenen kamu projelerinden elde ettiği kârların bir kısmını vergiden kaçınmak için Britanya Virjin Adaları'na aktarıyor.

DW Türkçe'den Pelin Ünker ile Serdar Vardar'ın haberine göre, Rönesans Holding'in Başkanı Erman Ilıcak'ın iki denizaşırı şirketle bağları bulunduğu ve ikisinin de 2014 yılında annesi Ayşe Ilıcak adına kayıtlı olduğu bildiriliyor.

 Kaynak: DW Türkçe, Bianet

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün