ABD´nin Ohio cemaati, COVID ihlallerini araştırmak için özel dedektif tutan belediyeye öfkeli

Cleveland Jewish News haberine göre Ohio belediye yetkilileri, devam eden bir davanın kanıtı olarak Roş Aşana´ın ilk gününde yerel bir sinagoga giren-çıkan Yahudileri gözlemesi için özel bir dedektif tuttu. Olay, sinagogda bulunan Ortodoks Yahudileri öfkelendiriken, yerel yönetimle ibadet protokolleri hakkında yaşanan anlaşmazlıktaki gerilimi daha da alevlendi.

Dünya
22 Eylül 2021 Çarşamba

University Heights Belediyesi yetkililer, belediye başkanı tarafından kamuya açıklanmayan maliyetle işe alınan dedektifin, Aleksander Sinagoguna giren insan sayısını izlemek ve cemaatin mahkeme tarafından verilen doluluk kurallarına uyup uymadığını belirlemek için orada olduğunu söyledi. Yetkililer, topluluğun öfkesinin, sinagogu yönetiminin dedektifin varlığı konusunda uyarılmamasından kaynaklanan yanlış iletişim sebebiyle kaynaklandığını söyledi.

Kalabalık bir Yahudi nüfusuna sahip ve birçok sinagogu olan University Heights cemaati, yerel otoriteyle uzun zamandır sürümcemede kalan bir anlaşmazlık yaşıyorlardı. Özel bir konutta faaliyet gösteren Aleksander Sinagogunun, 2019 yılında yerel kanunlara ve özel bir konutun ‘toplanma evi’ olarak hizmet vermesini yasaklayan imar düzenlemelerine uymadığı belirtiliyordu. Belediye, haziran ayında Aleksander Sinagoguna dava açmadan evvel, bu senenin başında sinagogun işletmesini engellemeye çalışmış ve sinagogun sahibi bina yasaları ihlalleri nedeniyle 65 bin dolar para cezasına çarptırılmıştı. Sinagogun sahibi cezaya itiraz etmişti. 

Davaya göre sinagog, yasa dışı bir şekilde bir meclis/toplanma binası olarak faaliyet göstermenin yanı sıra, inşaat ruhsatı veya belediye denetimi olmaksızın da çalışma ve inşaat gerçekleştirdi. Bu iddaya Aleksander Sinagogunun avukatları, belediye başkanının Ortodoks Yahudilere karşı ayrımcılık yaptığını söylerek karşılık verdi.

Temmuz ayında sinagogun kapatılmaya çalışılmasından sonra, 27 Temmuz'da Cuyahoga İlçesi hakimi tarafından belediyenin kapatma emri geçici olarak durduruldu. Aleksander Sinagogunun Şabat ve Sukot’a kadarki önemli bayramlarda faaliyetlerine devam etmesine izin veren bir karar yayınlandı. Bu kararda sinagogda yapılacak ibadetler en fazla 36 kişi kapasiteyle sınırlandı. Ancak belediye, Roş Aşana'da ibadet edenlerin katılım sınırını ihlal ettiğini iddia etti.

University Heights Belediye Başkanı Michael Dylan Brennan, 13 Eylül’de yerel basında gönderdiği bir e-postada, bayram günü 36 kişilik kapasite ile sınırlandırılan mahkeme emrinin ihlal edilerek, 50 kişinin eve girdiğinin dedektif tarafından gözlemlendiğini belirtti.

Ortodoks aileleri ile gündüz okullarını temsil eden, Agudath Israel of Ohio İsrail'in yönetici direktörü Haham Eric Frank, olayı “tam bir rezalet” olarak nitelendirdi. University Heights’ın Yahudi olan Belediye Başkan Yardımcısı Michele Weiss de, Brennan'ı ve yetki verilen hukuk firmasını eleştirdi. Weiss, "Bir belediye, özellikle Yahudi sakinlerimiz için yılın en kutsal günlerinden birinde, kendi sakinleri hakkında asla casusluk yapmamalı. Paskalya ya da Noel olsaydı, böyle bir şeyin düşünülmesi ahlak dışı olurdu. Belediye Meclisi, belediye başkanının ve dışarıdan tutulan hukuk firmasının davranışı karşısında dehşete düştü. Meclis, durumla başa çıkmak için seçeneklerimizi değerlendirecektir" dedi.

Bu eleştiri üzerine Başkan Brennan, belediyenin karşılıklı olarak uygun bir çözüm bulabilmek için uzlaşmaya istekli olduğunu söyledi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün