İsrail´de sigara kullananların çocuklarının yüzde 70´inin saçında nikotin bulundu

Tel Aviv Üniversitesi Sackler Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ebeveynleri sigara içen çocukların yüzde 70´ini saç örneklerinde nikotin kalıntısı tespit edildi.

Dünya
3 Eylül 2021 Cuma

Araştırmaya, en az bir ebeveynin sigara içtiği, 0-8 yaş arası çocukları olan yaklaşık 140 İsrailli aile katıldı. Araştırmada hane başına sigara içme ortalamasının günde 15 sigara olduğu belirlendi. Katılımcıların üçte biri evin içinde sigara içtiğini, üçte biri ise sadece terasta sigara içtiğini belirtti.

Araştırmacılar aileleri iki gruba ayırdı. İlk grup sigara dumanına maruz kalmanın etkileri ve tehlikeleri hakkında araştırmacılardan kapsamlı bilgi aldı. Bu gruptaki ailelere ayrıca çocuklarını sigara dumanından koruyabilmeleri için bazı araçlar verildi. İkinci grup ise sadece çalışmanın sonunda çocukların saçlarındaki nikotin seviyeleri hakkında bilgi aldı.

6 ay süren araştırma bittikten sonra, araştırmacılar çocukların saçlarında ek nikotin testleri yaptılar. Her iki grupta da istatistiksel olarak anlamlı bir azalma bulundu. Araştırmacılar, çocukların nikotine maruz kalıp kalmadığının test edilmesi ebeveynlerin davranışlarını değiştirmesine ve çocukların yanında sigara içmeyi azaltmasına neden olduğunu belirttiler.

Araştırmayı yürüten Prof. Leah Rosen, ‘‘İsrail'deki küçük çocukların yaklaşık %60'ı pasif içiciliğe ve onun zararlı etkilerine maruz kalıyor. İsrail'deki her küçük çocuğa saçıyla, idrarıyla veya diğer test yöntemleriyle nikotin testi yaptırmanın, ebeveynlerin çocuklarının yanında sigara içme alışkanlığını değiştirebileceğine inanıyoruz" dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün