İsrail ve Polonya elçilerini çekiyor

Polonya´nın Holokost´tan kurtulanlar ile onların soyundan gelen, eski Polonyalı mülk sahiplerinin ülkenin komünist rejimi tarafından kamulaştırılan mülkleri geri almalarını önleyecek bir yasayı kabul etmesinden sonra, İsrail ve Polonya ilişkileri gerginleşti.

Dünya
18 Ağustos 2021 Çarşamba

II. Dünya Savaşı sonrası mülk iadesi taleplerini olumsuz yönde etkileyecek yasanın Polonya hükümetince kabul edilmesi üzerine çıkan diplomatik gerginlikten sonra İsrail büyükelçisini Varşova'dan çekince, Polonya Dışişleri Bakanlığı da aynı yönde hareket edeceğini ve büyükelçisini geri çağıracağını duyurdu.

İsrail Devleti, Polonya'nın İsrail Büyükelçisi olan Marek Magierowski'nin hazır kendi ülkesinde tatildeyken, İsrail'e geri dönmemesi gerektiğini Polonya'ya iletti.

Bu karar üzerine de Polonya Dışişleri Bakanlığı, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın olumsuz adımlar attığını ve Varşova'daki diplomatik temsilciliğinin rütbesini indirerek asılsız karar verdiğini belirtti. Polonya konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “İsrail'in attığı adımla ilişkilerimiz ciddi ölçüde zedelenmiştir... Polonya hükümeti ikili ilişkilerdeki karşılıklılık ilkesini dikkate alarak gerekli politik ve diplomatik önlemleri alacaktır” denildi.

Tüm bu gelişmeler, İsrail Dışişleri Bakanlığının, yakında Varşova'ya gitmeye hazırlanan yeni Polonya büyükelçisinin bir süre İsrail'de kalacağını duyurması ve Polonya'ya da kendi büyükelçisinin ülkesinde kalmasını tavsiye etmesi üzerine yaşandı.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, “Polonya’nın antisemit ve ahlaksız bir kanunu onaylaması ilk defa olmuyor” şeklinde demeç verdi. Lapid'in bu demeci, Polonya Cumhurbaşkanı Andrej Duda'nın yasa tasarısını onaylamasından sonra yayınlandı. ABD de, yasaya sert tepki gösterdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün