İsrail´den Fas´a tarihi ziyaret

Geçtiğimiz günlerde başlayan İsrail-Fas uçak seferlerinin ardından, İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Fas´ı ziyaret eden ilk İsrailli dışişleri bakanı oldu.

Elda SASUN Dünya
18 Ağustos 2021 Çarşamba

Barış yolunda - Kazablanka ve Rabat 

Lapid, Kazablanka’da düzenlediği basın toplantısında, yıllarca Fas’ta halkla iç içe, barış içinde yaşamış ve hala Fas’ı vatanları olarak herşeyiyle yüreklerinde yaşatan Yahudi halkını anarken, iki ülkede de yaklaşık iki ay içinde büyükelçiliklerin açılacağı müjdesini verdi. Lapid, bu adımla Fas ve İsrail’in arasındaki ilişkilerin seviyesinin ‘tam diplomatik ilişki’ olacağını vurguladı. Lapid, “Bu sabah Fas Dışişleri Bakanı Nasser Burita ile görüştüm. İki ay sonra Marakeş'ten İsrail'e Kraliyet Fas hattının açılmasına bağlı olarak hem İsrail'de hem de Rabat'ta elçilik açacağız” açıklamasını yaptı.
Bu önemli ziyaret sırasında Lapid, “İki kadim ülke arasındaki ilişkilerin kopuk olduğu bunca yıldan maalesef vatandaşlarımız ne sonuç çıkardı? Hiçbir şey. Bugün burada bulunarak biz bu durumu değiştiriyoruz. Bugün bu ilişkiyi turizm, ekonomi, ticaret, kültür alışverişi, dostluk ve işbirliği yararına değiştiriyoruz. Bu yeni bakış açısı hayatımızı iyileştirecek, çünkü barışın görevi budur. Savaş hayatı bitirir, barış ise hayatı başlatır”dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Lapid, Fas ziyareti sırasında

Sadece iki gün süren ziyarette İsrail Dışişleri Bakanı Lapid ve Faslı mevkidaşı Nasser Burita, Fas'ın başkenti Rabat'ta iki ülke arasında üç işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşmalar, geçen kış ABD'nin arabuluculuğunda Netanyahu liderliğindeki İsrail yönetiminin Fas ile imzaladığı normalleşme anlaşmasının devamında gerçekleşti.
Lapid sözlerine şöyle devam etti:

"Ortadoğu'da bir şeyler oluyor; Bahreyn, Sudan, Fas ve Birleşik Arap Emirlikleriyle yapılan anlaşmalar sayesinde ilişkiler değişiyor. Hayatımızı adamaya değer olacak tek amaç komşumuza veya bizden farklı dua eden birine karşı savaş değildir. Anlamı olan tek savaş yoksulluğa, cehalete karşı savaş, salgın hastalıklara karşı savaş olmalıdır.”

Yair Lapid, Kral VI. Muhammed'e teşekkürlerini sunarken "İmzalayacağımız anlaşmalar, çocuklarımızın ve onların çocuklarının, biz burada değilken bile, uzun yıllar yararlanacakları yenilikleri ve fırsatları ülkelerimize getirecek. Sayın Bakanım, bugün burada sadece iyi politikacılar olarak değil, iyi ebeveynler olarak yer alıyoruz. Onlara değişim ve umudun gücünü öğretelim” dedi. Lapid, barışa olan inancı ve desteği için Bakan Burita’ya da ayrıca teşekkür etti.

Barış, dostluk ve iş birliği mesajları veren Lapid konuşmasında, “Müşterek Atamız, Babamız İbrahim insan olarak bu dünyada, dünyadan aldıklarımız ile değil, verdiklerimizle ölçüleceğiz demişti” sözlerini ekledi.

Fas Dışişleri Bakanı Burita, COVID-19 salgınının durumana bağlı olarak ekim ya da kasım ayında yapılması planlanan ilk Air Morocco uçuşuyla İsrail'e geleceğini ve İsrail'deki Fas büyükelçiliğini açacağını belirtti. Burita, iki ülke arasındaki ilişkilerin sıcak bir atmosfere, ortak çıkarlara ve ortak ilerleme arzusuna dayandığını dile getirdi. Ayrıca, ilerisi için enerji iş birliği, su kullanımı, tarım ve daha birçok alanda iş birliği için ortak projelerinin olduğunu açıklandı.

Lapid, Kazablanka Sinagogunda Buskila’yı dinlerken

Sinagog Ziyareti ve “Ya Mama”

Lapid, Kazablanka'daki Beit El Sinagogunu da ziyaret etti. Fas’ta neredeyse 2000 yıllık bir geçmişi olan geniş bir Yahudi toplumdan geri kalan sinagogda bulunan dindaşların Lapid’i karşılamasından hemen sonra bu ziyarete katılan İsrailli ünlü şarkıcı Shimon Buskila, Fas dilinde ‘Ya Mama’ şarkısını söyledi. Anne ve babası Fas kökenli olan, kendisi İsrail’de doğan Buskila, sekiz yaşındayken kaybettiği annesi anısına dua edilen ufak sahnede, Aron HaKodeş’in tam karşısında annesine veda eder gibi ‘Ya Mama’ şarkısı söylerken mekanda bulunanlara duygusal anılar yaşattı. Buskila “Buradaki herkes benim ailem sayılır” dedi..

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün