Almanya ondan fazla Nazi savaş suçlusu için dava açmaya hazırlanıyor

96 yaşındaki bir kadının ve 100 yaşındaki bir adamın devam eden davalarının yanı sıra 16 soruşturmanın takibi de sürdürülüyor.

Dünya
11 Ağustos 2021 Çarşamba

Almanya’da 100 yaşındaki bir Nazi savaş suçlusunun yargılanmasına hazırlanılıyor. Söz konusu davanın hazırlıkları devam ederken, savcılar, 2011 yılında Münih'te mahkûm edilen Ivan Demjanjuk davasına emsal teşkil eden cinayete yardımcı olmakla suçlanabilecek toplama kampı gardiyanlarının araştırıldığını dile getirdi. Demjanjuk, savaş zamanı Polonya yakınlarındaki Sobibor Kampında 30 bin Yahudi’nin katledilmesine sebep olmuştu.

Almanya’da yayınlanan haberlere göre, davalar sonbaharda başlayacak: 96 yaşındaki Nazi suçlusu Schleswig-Holstein'daki Itzehoe Bölge Mahkemesinde, 100 yaşındaki sanık ise Eski Doğu Almanya eyaleti Brandenburg'daki Neuruppin Bölge Mahkemesinde yargılanacak.

Nasyonal Sosyalist Suçları Soruşturma Merkez Ofisi başkanı Thomas Will, Der Spiegel dergisine verdiği demeçte, dokuz soruşturmanın devam ettiğini ve altı ön soruşturmanın daha olduğunu belirtti. Demjanjuk davasını temsil eden Avukat Thomas Walther, Tagesspiegel gazetesine verdiği röportajda Holokost'tan kurtulanların, sanıklar kadar yaşlı olduklarını ve hiçbir zaman ümitlerini kaybetmediklerini belirtti.

Uluslararası Auschwitz Komitesi Başkan Yardımcısı Christoph Heubner’in yaptığı açıklamada, 100 yaşındaki sanığın iddianamesinin bu yılın başlarında teslim edilmesi ile Nazi suçlularının son kullanma tarihi olmadığı ve SS faillerinin yargılanmasının yaşlılıklarına rağmen devam ettiği bildirildi.

Alman basını, adı kamuoyuna açıklanmayan sanığın tıbbi açıdan yargılanmasının önünde bir engel olmadığını, ancak duruşmaların günde maksimum 2,5 saat sürebileceğini açıkladı. 1942'den 1945'e kadar Berlin dışındaki eski Sachsenhausen Toplama Kampında gardiyan olduğu saptanan sanık 3.518 cinayete bilerek ve isteyerek yardımcı olmakla suçlanıyor. İddiaya göre sanık, 1942'de Sovyet savaş esirlerinin vurulmasına ve diğer mahkumların Zyklon B zehirli gazla öldürülmesine yardımcı oldu.

Müfettişler, aynı kampta bulunan başka bir muhafızın yargılanacak kadar sağlıklı olup olmadığına henüz karar vermedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün