Belarus Devlet Başkanı: ´´Yahudiler, dünyanın önlerinde boyun eğmesine neden oldu´´

Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko, Sovyet kuvvetlerinin 1944´te başkent Minsk´i Nazilerden kurtarmasını işaret eden Belarus Bağımsızlık Günü kapsamında cumartesi günü yaptığı konuşmada Yahudilerle ilgili antisemit açıklamalarda bulundu.

Dünya
6 Temmuz 2021 Salı

Lukashenko, "Yahudiler dünyaya Holokost’u yaşadıklarını hatırlatıyor. Tüm dünya da onlara tek bir yanlış kelime söylemekten korkarak onlara boyun eğiyor" dedi.

Ynet haber sitesine göre Lukashenko, "Çok hoşgörülü, çok iyiyiz, kimseyi kırmak istemedik ve böylece aşağılandık’’ dedi.

Lukashenko, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Avrupa topraklarının işgali sırasında Nazilerin eylemlerine atıfta bulunarak, Belarus halkının soykırıma uğradığını belirtti.

Belarus Devlet Başkanının açıklamalarının ana nedeni, halkının Nazilere karşı Sovyet güçlerinin yanında savaşırken yaptıkları fedakarlıkların daha fazla kabul edilmesini istemesiydi.

Lukashenko'nun açıklama yaptığı cumartesi günü, İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin, Yahudiler ile Belarus arasındaki ilişkilere işaret ederek, Belarus liderine Bağımsızlık Günü tebriklerini iletti.

Rivlin, "Yahudi halkının birçok temsilcisi yüzyıllardır Belarus’ta yaşamış, İsrail Devleti'ne göç etmiş ve devletin eğitim ve gelişimine değerli katkılarda bulunmuştur’’ dedi.

Devlet Başkanlığı seçimlerinde rakibi Svetlana Tikhanovskaya'yı sürgüne zorlayarak otoriter bir yönetim başlatan Lukashenko’yu ,birçok kişi Belarus'un meşru devlet başkanı olarak görmüyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün