İsrail´in 11. devlet başkanı Isaac Herzog

İsrail meclisi Knesset, ülkenin yeni devlet başkanını seçti. Yahudi Ajansı Başkanı ve İşçi Partisi eski lideri Isaac Herzog, İsrail´in yeni devlet başkanı seçildi.

Dünya
2 Haziran 2021 Çarşamba

Knesset üyeleri, görev süresi gelecek ay sona erecek olan Devlet Başkanı Reuven Rivlin’in yerine geçecek ismi seçmek için toplandı. Milletvekilleri, Herzog ve Fas kökenli aktivist Miriam Peretz için oy kullandı. 120 milletvekilinin 87’sinin oyunu alan Isaac Herzog, ülkenin on birinci devlet başkanı seçildi. Yedi yıl için seçilen Herzog, 9 Temmuz’da başkanlık koltuğuna oturacak.

1960 İsrail doğumlu olan Herzog, 2003 yılından beri İsrail’de milletvekili. 2013-2017 yılları arasında, İşçi Partisinin liderliğini yürütmüş olan Herzog birçok bakanlık görevi de yürüttü. Altyapı bakanlığı, turizm bakanlığı, Diaspora ilişkileri bakanlığı gibi görevlerin ardından İsrail hükümetinin Gazze’ye yapılan insani yardımlarının koordinatörlüğünü yürüttü. Asıl mesleği avukatlık olan Isaac Herzog, evli ve üç çocuk babası. Herzog’un babası, Haim Herzog da 1983-1993 yılları arasında İsrail’in devlet başkanı olmuştu.

İsrail'de devlet başkanı, geniş yetkilerle donatılmış olan başbakanın aksine sınırlı yetkilere sahip ve sembolik. Yetkileri mahkûmları affetmek, büyükelçilerin itimatnamelerini kabul etmek ve hükümetleri kurmak için temsilciler atamakla sınırlı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün