Arapların isyanı sonrası İsrail, Lod´da olağanüstü hâl ilan etti

Salı gecesi Yahudi ve Arapların birlikte yaşadıkları şehir Lod´da şiddetli isyan devam etti ve olağanüstü hâl ilan edildi.

Dünya
12 Mayıs 2021 Çarşamba

Savunma Bakanı Benny Gantz, üç sinagogun ve onlarca arabanın yandığı bölgede şiddeti bastırmaya yardımcı olmak için birkaç Sınır Polisi biriminin konuşlandırıldığını duyurdu. Yaşanan çatışmalardan dolayı 2 kişinin ağır yaralı olduğu bildirildi.

İsrail'in kuzeyindeki bir başka Arap-Yahudi şehri olan Akko'da, 84 yaşındaki bir adam, isyancılar tarafından bir restoran ateşe verildiği sırada ciddi şekilde yaralandı.

Bir polis sözcüsüne göre, salı gecesi Ramla ve Lod'da yaşayan 25 kişi tutuklandı. Lod Belediye Başkanı Yair Revivo İsrail'in Channel 12 News gazetesine "Şehrin ve caddelerin kontrolünü kaybettik" dedi. İsrail Polis Şefi Kobi Shabtai, salı gecesi Lod'da görülen şiddet olayları hakkında şu yorumu yaptı: "Ekim 2000'den beri bu tür bir şiddeti görmedik."

Lod’da yaşanan çatışmalarda bir sinagog yakıldı ve birçok araca hasar verildi.

İsrail ve Filistin topraklarındaki Arap şehirlerinde polis, şiddetli gösterilere katılan 21 isyancıyı tutukladı.

Başbakan Binyamin Netanyahu, güvenlik güçlerine, kamu güvenliğini şiddetle protesto eden ve tehdit edenlere sert yanıt verme talimatı verdi.

Netanyahu çarşamba günü şafaktan önce Lod'a yaptığı ziyarette, "Buna tahammül etmeyeceğiz; sükuneti yeniden sağlamamız gerekiyor. Bu acil bir durum değilse, ne olduğunu bilmiyorum. Burada yaşam ve ölümden bahsediyoruz" dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün