En kötü 24 saat: İsrail´e 1000 roket, Gazze´ye 500 hava saldırısı

Son 24 saatte, Gazze´den İsrail´e 1000´den fazla roket atıldı. Roketlerin birçoğu Demir Kubbe savunma sistemi tarafından karşılanırken, bazı roketler sivil yerleşim alanlarına düşerek beş kişinin hayatını kaybetmesine, onlarca kişinin yaralanmalara neden oldu. İsrail de düzenlediği 500 kadar hava saldırısıyla, Hamas´ın yüksek düzeydeki istihbarat isimlerini öldürdüğünü ve önemli binalarını vurduğunu açıkladı.

Dünya
12 Mayıs 2021 Çarşamba

İsrail ordusu, 24 saatte atılan 1050 kadar roketin 200’ünün sınırı aşamayıp, Gazze topraklarına düştüğünü açıkladı. IDF Sözcüsü Hidai Zilberman, Demir Kubbe savunma sisteminin yüzde 85-90 başarıyla gelen roketleri imha ettiğini belirtti. Zilberman, ordunun da gerçekleştirdiği hava operasyonları ile Hamas’ın silah imalatı yaptığı binalarını ve altyapısını hedef aldığını dile getirdi.


İsrail’de salı akşam üzeri saatlerinde gerçekleşen saldırılarda Aşkelon’da iki kadın hayatını kaybederken, akşam saatlerinde Rishon Lezion’a düşen bir roket de can aldı. Akşam saatlerini yoğun roket atışı altında geçiren Tel Aviv’de, 80’lerinde bir adamın da sığınaklara koşarken kalp krizi geçirip hayatını kaybettiği kaydedildi.
Saat 03.00 gibi İsrail’in Tel Aviv, Modiin ve Aşkelon şehirlerinde yeniden roket saldırısını uyaran sirenler çalmaya başladı. Halk geceyi sığınaklarda geçirirken, Hamas 210 roket gönderdiğini açıkladı. Onlarca roketin Berşeva ve Ben Gurion Havaalanı yakınlarına da gönderildiği açıklandı.


İsrail Ordusu gece saatlerinde düzenlediği hava saldırısında, Gazze’deki dokuz katlı bir binayı hedef aldı. Binanın, propaganda departmanı, Batı Şeria komutanlığı ve istihbarat bürosu gibi birkaç Hamas ofisi barındırdığı açıklandı. IDF, saldırıdan birkaç saat önce, binada yaşayanları saldırı hakkında bilgilendirerek, binadan ayrılmalarını istedi. Saldırı öncesinde de birkaç drone atışı ile binadakiler uyarıldı.


Gazze’deki dokuz katlı binanın vurulmasının ardından, İsrail’de Berşeva’ya yönelik roket atışı hızlandı.
İlerleyen saatlerde Ben Gurion Havaalanı yakınlarında bir yerleşim bölgesine isabet eden bir roket nedeniyle iki kişi yaralandı. Yaralıların, şarapnel parçaları nedeniyle tedavi altına alındığı belirtildi. Lod şehrinde de iki kişi, evlerinin doğrudan bir roket tarafından vurulması nedeniyle ağır yaralandı.


Sabahın ilk saatlerinde ise İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Gazze’deki hedeflere yönelik yeni hava operasyonu düzenledi. Operasyonda, Hamas’a ait birçok güvenlik ve polis istasyonunun vurulduğu, görgü tanıkları tarafından belirtildi. Hamas, polis merkez binalarının da hasar aldığını açıkladı. İsrail ordusu da üç Hamas liderinin evinin hedef alındığını açıkladı. IDF, belirlenen üç kişinin evlerinin ‘terör altyapısının bir parçası’ olduğunu belirtti.


Roket saldırısı bu sabahın erken saatlerinde de yoğun olarak devam etti. Güney ve merkez İsrail’i hedef alan saldırıda bir baba ve kızının hayatını kaybettiği açıklandı. Roketlere hedef olan Lod şehrinde hayatını kaybeden baba-kızın Arap olduğu açıklandı. Lod Valisi Yair Revivo, “Hamas roketleri Yahudilerle Arapları ayırt edemiyor. Arap toplumumuzdan bazı kişiler roket saldırısı nedeniyle hayatını kaybetti” açıklamasını yaptı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün