Filistinlilerin protestosuna İsrail Polisinden çok sert müdahale

Cuma akşamı Kudüs´te Mescid-i Aksa yerleşkesinde Filistinliler ile İsrail Polisi arasında çıkan çatışmalarda 205 Filistinli ve 17 polis yaralandı.

Dünya
8 Mayıs 2021 Cumartesi

Cuma akşamı Mescid-i Aksa'daki dua çıkışında Filistinliler, hafta içi Batı Şeria'da bazı Filistinlilerin evlerinin mahkeme kararıyla boşaltılmasını, camii yerleşkesinin içinde kalarak protesto ettiler. Protestocuların dağılmamaları üzerine  İsrai polisi yerleşkeye girerek protestoculara sert müdahale etti.  Çatışma, Müslümanların kutsal Ramazan ayının son cuma günü yapılan duaların ardından Mescid-i Aksa bölgesine de yayıldı. İsrail ordusu olaylara karışmadı.  

Olay yerinden çekilen görüntüler, Filistinlilerin polislere sandalye, ayakkabı, taş ve şişe fırlatıp havai fişek attığı ve polisin şok bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle çok sert karşılık verdiği çatışmaları gösteriyor. Çatışmalarda 205 Filistinli ile  17 polisin yaralandığı açıklandı. 

Arap İsraillileri temsil eden bir organ olan İsrail'in Arap vatandaşları için Yüksek İzleme Komitesi, Mescidi- Aksa'daki şiddete tepki olarak ülkenin dört bir yanındaki Arap kasabalarında ve şehirlerinde protestolar yapılması çağrısında bulundu. 

Komite, "Mescid-i Aksa Camii'ne yönelik kanlı terör saldırısı" karşısında "Kudüs ve halkına destek" çağrısında bulundu. Komite, “Terörist işgal ordusunun bu akşam Mescid-i Aksa'da binlerce ibadetçiye saldırması ve onlarca kişinin yaralanması, işgalin önümüzdeki günlerde şehir ve Mescid-i Aksa için ne planladığının tehlikeli bir göstergesi’’ dedi.

Hamas örgütünün resmi medya kuruluşu ise, Gazze merkezli grupların, İsrail'in Kudüs'teki eylemlerini protesto etmek için cumartesi günü İsrail sınırının yakınında gösteri çağrısında bulunduğunu açıkladı. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün