Ekonomik krizle boğuşan Lübnan, yerli elektrikli otomobil çıkaracak

Lübnan, ülkede protestolara neden olan ekonomik krize rağmen ilk yerli elektrikli otomobilinin tanıtımını yaptı.

Dünya
27 Nisan 2021 Salı

EV Electra şirketinin kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı (CEO) Cihat Muhammed'in projesi olan kırmızı renkli spor otomobilin ismi 'Quds Rise' (Kudüs yükseliyor) olarak açıklandı. Aracın önünde ise Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'nın kubbesini simgeleyen altın renkli büyük bir logo yer alıyor. 30 bin dolara mâl olan araç, 2021'de piyasaya sürülecek ve ilk etapta 10 bin adet üretilecek.  

Muhammed, gazetecilere yaptığı açıklamada, aracın baştan sona Lübnan'da yapıldığını, Filistin ve Lübnanlı mühendislerin de bulunduğu 300 kişilik bir ekibin 4 sene çalıştığını belirtti. Muhammed, hem elektrikli hem de hibrit araçlar üreterek uluslararası piyasaya açılmayı hedeflediklerini ifade etti. 

1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük ekonomik kriz yaşanan Lübnan'da otomobil ihracat oranları da bu yıl rekor düzeyde düşüş gerçekleştirdi. 2021'de yalnızca 62 araç satıldı. 

Lübnan’da dolarla işlem gören yakıt maddesi teminindeki sıkıntılar nedeniyle uzun süreli elektrik kesintileri de yaşanıyor.  Son zamanlarda başkent Beyrut'a günde 6 saat elektrik verilirken, diğer bölgelere ise 4 saat verilebiliyor. 

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab geçen hafta, ülkesinin karanlık bir tünelden geçtiğini, bunun yalnızca elektrik kesintisiyle sınırlı olmadığını ancak Lübnanlıların günlük geçim, sosyal şartlar olmak üzere sıkıntılar çektiğini belirtti. Bu nedenle ülkede sık sık protestolar da düzenleniyor. 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün