Şalom ArtıOnsekiz ve Alef Gençleri Karakare için sanalda bir araya geldi!

Karakare projesi bu sene sanal müze olarak karşımızda! Biz de Şalom ArtıOnsekiz olarak Alef Gençleri ile sanal ortamda bir araya gelmenin ve Karakare projesinin bu sene, her seneden farklı olarak, pandemide nasıl bir yol izlediğini konuşmanın çok değerli olduğunu düşündük.

Toplum
8 Nisan 2021 Perşembe

Liza Cemel

Birçoğumuzun bildiği gibi Karakare Komisyonu her sene Yom Aşoa anısına film günleri ve çeşitli faaliyetler düzenler. Daha önce hiçbir değişikliğe uğramadan devam ettirdiğimiz etkinliklerimizin bazıları maalesef pandemi şartlarıyla sekteye uğradı. Öte yandan Karakare gibi bazı projeler duruma ayak uydurdu ve getirdiği yeniliklerle çok daha fazla kişiye ulaşmayı başardı.

Holokost kurbanlarını andığımız bu önemli günde hem çeşitli sorularla Karakare sanal müze projesi hakkında detayları öğrendik, hem de nesilden nesle sürekliliğini sağladığımız bilgi ve tarih aktarımı için gençler olarak bir adım da beraber attık.

Bu değerli proje ve sohbet için tekrardan Alef Gençlerine ve Karakare Komisyonu’na teşekkür ediyoruz. Karanlığa beraber ışık tutmaya devam edeceğiz. Unutma, unutturma!

Karakare Komisyonu’nu tanıyabilir miyiz? Karakare projesi nedir ve bu sene pandemi şartlarıyla nasıl bir yol izlediniz?

Aksel Katalon: Karakare Holokost’la ilgilenen bir komisyondur. Yıllar boyunca Şalom vasıtasıyla insanlara her sene bir obje yollanır ve aynı zamanda Holokost temalı film gösterimi olur. Pandemi sürecinde böyle şeyleri yapmak imkânsız oldu. Bu sene ilk defa Karakare komisyonu olarak büyük emeklerle online bir müze tasarlardık.

Bu sanal müzenin içerisi nasıl olacak? Belirli temalar var mı?

Cem Levi: Sanal müzemizi herhangi bir mekânda yapmak istemedik, kendi binamızda, Alef’in içinde yapmak istedik. Bu sebeple Alef’te bir 3D çekim yaptık. Bu 3D çekimin üzerine de sonradan internet üzerinden resimler yerleştirdik. Alef’te üç odayı kullandık, sergi odası, A odası ve B odası. Buna ek olarak girişte de küçük bir sergimiz var. Sergi odası, Holokost süresince Yahudilere yardım etmiş insanları konu alıyor. Righteous Among the Nations/Uluslararası Dürüst madalyası ile ödüllendirilmiş ve yardımlarıyla çok sayıda insan kurtarmış bu kişilerin arasından sekizini seçtik. Resimleri ve küçük biyografileri sanal müzede görmek mümkün.

İkinci odamızda ise Holokost süresince Nazi partisi tarafından Yahudilerin elinden çalınmış sanat eserleri hakkında konuştuk. Bu başlı başına ilginç çünkü beklediğimizden çok daha fazla sanat eseri vardı. Yine aynı şekilde 7-8 tane seçtik. Aynı odada Alef Gençleri arasından resim çizen arkadaşlarımızın eserleri de vardı. Son oda ise Holokost ve çocuk temalı, bu tema biz Alef Gençleri çok önemli. Çocukların da bu dönemde çok zor şartlar altında yasadığını belirtmek istedik. Temalar, filmler ve görüntüler paylaştık. Buna ek olarak, müzeye girdiğinizde arkada bir piyano melodisi ile karşılaşacaksınız, bu da bizim gençler arasından bir arkadaşımız tarafından çalındı.

Karakare projesinin ve diğer benzeri projelerin hem kendi toplumumuz, hem de geniş topluma yönelik farkındalık için önemi nedir?

Endi Zonana: Bunu özetleyen güzel bir söz ile başlamak istiyorum cevaba, “Geçmişimizi bilmezsek geleceğimizi göremeyiz.” Biz Karakare olarak inanıyoruz ki; hem kendi Yahudi toplumumuz, hem de dışarıdaki toplum esasında bu gibi acı olayların bilincinde olmalı. Eğer bu gibi acıların bilincinde olursak, unutmamak ve unutturmamak adına çalışmalar yapabilir ve bir farkındalık yaratmış oluruz aslında. Böyle bir farkındalık olduğu zaman da bu tarz acı ve başımıza bir daha gelmesini istemeyeceğimiz olaylar bir daha bizim toplumumuzun ya da herhangi bir toplumun başına gelmez. Farkındalık aslında esas demek istediğim şey. Bu müzeyi yaparken de bizim esas vermek istediğimiz mesaj, bu gibi olayların farkında olarak, unutmamak ve unutturmamak…

Aşağıdaki QR kod ile hızlıca sanal müzenin sitesine erişebilir ya da direk linke tıklayabilirsiniz: http://alefkarakare.com/

Sohbetimizi ve sanal müzenin videosunu aşağıdaki linkten, Şalom TV Youtube sayfamızdan ve sosyal medya hesaplarımızdan izleyebilirsiniz:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün