COVID-19´u vücuttan atabilen virüs tespit edildi

İskoç bilim insanları soğuk algınlığına yol açan rinovirüsün, COVID-19´u vücut hücrelerinden çıkarabildiğini açıkladı.

Sağlık
23 Mart 2021 Salı

Bazı virüslerin birbirleriyle rekabet halinde oldukları biliniyor ve Glasgow Üniversitesi uzmanları, bu mücadelede rinovirüsün koronavirüsü yendiğini belirtiyor.

Ancak virüsler arasındaki bu mücadelenin faydalarının kısa ömürlü olacağı, yani soğuk algınlığı atlatıldıktan sonra insanların yeniden COVID-19 riskine açık olacağı vurgulanıyor. Bununla birlikte, rinovirüsün çok yaygın olmasından dolayı COVID-19'un baskı altına alınmasına yardımcı olabileceğine dikkat çekiliyor.

Uzmanlar rinovirüsün çok bencil olduğunu belirtiyor.

Burun, boğaz ve akciğerlerinizdeki hücreleri yan yana evlermiş gibi düşünün. Bir virüs hücreden içeri girdiğinde kapıyı ya başka virüslerin de girmesine izin vermek için açık bırakır ya da tek başına olabilmek için sıkı sıkıya kapatır. Rinovirüs ise çok bencil bir virüs ve neredeyse her zaman insanları tek başına enfekte ediyor. Adenovirüsler gibi diğer virüslerin ise "paylaşıma açık olduğu" belirtiliyor.

Glasgow Virüs Araştırmaları Merkezi'nde yapılan çalışmanın sonuçları Journal of Infectious Diseases Dergisi'nde yayınlandı.

Araştırmada kullanılan solunum yolları çeperi, hem COVID-19 hem de rinovirüsle enfekte edildi ve mücadeleden rinovirüsün galip çıktığı görüldü. Koronavirüsün vücuda 24 saat önce girmesi durumunda bile rinovirüs tarafından uzaklaştırıldığı tespit edildi. Denemelerde rinovirüsün enfekte olmuş hücrelerde bağışıklık sistemini tetiklediği ve bunun da COVID-19’un çoğalmasını engellediği görüldü.

Ancak rinovirüsün geçmesi ve bağışıklık sisteminin eski haline dönmesinden sonra COVID-19’un yeniden insanları enfekte etmeye devam edebileceği belirtildi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün