İsrail´de Arapların çoğunluğu iktidarda söz hakkı istiyor

İsrail´de seçimler için geri sayım devam ederken, Tel Aviv Üniversitesi tarafından yapılan bir kamuoyu araştırması İsrailli Arap seçmenlerin yüzde 87´sinin kurulacak hükümete katılmayı ya da hükümeti dışarıdan desteklemeyi tercih ettiğini ortaya koydu.

Dünya
17 Mart 2021 Çarşamba

Sonuçları Pazar günü açıklanan ankete katılanların yaklaşık yüzde 21,3'ü, ülkenin Arap kesimine yararlı olacağı düşüncesiyle hükümeti dışarıdan destekleyen bir Arap partisini destekleyeceğini belirtirken, yalnızca yüzde 13'ü hükümete katılacak veya hükümete dışarıdan destek verecek bir Arap partisini hiçbir koşulda desteklemeyeceğini söyledi.

Hükümeti kurmak için Arap partileriyle masaya oturmaya istekli yeterli sayıda partinin olup olmadığı ise bilinmezliğini koruyan başka konu.

Anket, Arap seçmenlerin sandığa gitme oranının yüksek olacağını öngörürken, geçtiğimiz mart ayında gerçekleşen seçimde yüzde 64,8 olan bu oranın yüzde 59,7'ye inerek hafif bir düşüş göstereceğini tahmin ediyor. Bu rakam bile, kasım ayında yapılan benzer bir çalışmada elde edilen oranın üzerinde. Uzmanlar oy kullanma oranlarının artmaya devam edebileceğini ve oranın seçim gününde beklenenden daha yüksek olabileceğini işaret ediyor.

23 Mart seçimlerinde Arap oylarının çoğunluğunu alacağı öngörülen, Ayman Odeh'in liderliğini yaptığı Ortak Arap Listesinin, anket sonuçlarına göre, sekiz sandalye kazanacağı tahmin ediliyor. Ardından gelen Mansour Abbas başkanlığındaki Ra'am Partisinin de Arap oylarıyla, seçim barajını aşacağı ve mecliste dört sandalyeyi kazanacağı tahmin ediliyor.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Likud Partisinin, Arap seçmenlerden, şaşırtıcı bir şekilde 1,6 sandalye kazanacağı beklenirken, Nitzan Horowitz’in Meretz Partisi, Yair Lapid’in Yeş Atid Partisi ile Muhammad Darawshe'nin Ma'an Partisinin birer sandalye alması bekleniyor.

Anket sonuçlarına göre, Arap seçmenlerin de başbakanlık için en nitelikli aday olarak gördüğü Netanyahu.  Netanyahu’nun Arap seçmenlerin yüzde 24,9’unun oyunu alması bekleniyor. Netanyahu’yu yüzde 14,3’lük oranla Ahmed Tibi, yüzde 13,9’luk oranla Yair Lapid ve yüzde 11,7’lik oranla Ayman Odeh takip ediyor. Mansour Abbas, Gideon Sa’ar ve Benny Gantz’ı başbakanlık için uygun görenlerin oranıysa sırasıyla yüzde 4,7, yüzde 4,6 ve yüzde 2,4 olarak açıklandı. Bu arada, ankete katılanların %üzde 10'u başbakanlık pozisyonu için nitelikli bir siyasetçi olmadığını düşündüklerini belirtti.

Katılımcıların yüzde 58,6’sı seçimlerde kendileri için en önemli konunun, Arap kesiminde şiddetle mücadele amaçlı bir hükümet planının uygulanması olduğunu dile getirdi. 

Anket sonuçları, katılımcıların büyük çoğunluğunu oluşturan yüzde 82,5'lik kısmının, Arap kadınlarının siyasi arenada merkezi bir rol oynamasını desteklediğini gösterdi. Bu tercihin yansıması olarak, bu seçimlerde daha fazla Arap kadını hem Arap hem de sol partilerde, önceki seçimlere kıyasla, önemli mevkilere yer alıyor.

Anket, Tel Aviv Üniversitesi Moshe Dayan Ortadoğu ve Afrika Çalışmaları Merkezi ile Konrad Adenauer Yahudi-Arap İşbirliği Programı tarafından gerçekleştirildi. Çalışmaya 501 İsrailli Arap katılımcı dahil edildi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün