GRİ

Zaman Makinesi
12 Mart 2021 Cuma

Renin Özlevi

Renkler hepimizin hayatını anlamlandırır, bizlere farklılık katar, insanları birbirinden ayırır bir nevi özel kılar bizleri. Anlamlıdırlar, her rengin bir asıl yani gerçek, bir de insana kattığı anlamı vardır. Siyah ve beyazın da…Bazen hiç düşünmeyiz bu iki rengi ancak önemleri büyüktür. Temel renklerdir, yaratılıştan bugüne kadar getirilmişlerdir. Tanrının önce gökleri yaratmasının ardından onu bir ışıkla aydınlatmasına en güzel örnektir beyaz. Çünkü ışık karanlıkta parlar ve karanlık onu alt edemez.

Siyah, asalettir, belki de çoğumuz için huzurlu bir renk değildir. Kışkırtır, çekicidir ve gizemdir ancak gündüz giyilse bile, gecedir. Beyaz, saflık ve temizliğin simgesidir. Soğukkanlılığı, masumiyeti, istikrarı ve devamlılığı temsil eder. Çoğu zaman da huzur ve güven verir.

Aslında ne kadar zıttır siyah ve beyaz, zıt ama birlikte olmaları güzeldir. Beyazın kontrastı siyahı anlamlandırır. Bazılarına iyiliğin içindeki kötülüğü, bazılarına da boyunlarına sardıkları atkıları; üzerlerine giyindikleri formaları; tutkusu olduğu takımı hatırlatır. Bazen bu iki renk bize seçim yaptırır, örneğin mutluluğun grisi yoktur ya siyahı ya da beyazı seçersin. Kimisi için anılardır, kimisi için geçmiş, kimisi içinse gelecektir. Geçmişte hayatımıza beyaz ekran sayesinde giren siyah beyaz filmler bizlerin hayatına pek bir anlam kazandırmayan ama geceleri güneş gibi aydınlatan güzel şeylerdi.

Bazen renklerden siyah kelimesi yetersiz kalır, ona daha derin daha ağır bir anlam yükleriz; “Kara’’. Üzerine binlerce şarkılar yazılan bu kelime, çok yoğun bir anlama sahiptir. Bunlara en büyük örnek ise kara sevdadır. Lekedir bizler için kara, yüzümüzü kızartır, yeri geldiğinde utandırır bizi. Belirsizdir, bazen acı verir. “Ak” ise siyah karşıtı olarak dile getirilir. Günlük dilde çoğunlukla namuslu, temiz şeyler için dile getirilir. Düğün gibi organizasyonlarda fazlasıyla gündeme gelen bir kelimedir.

Sonuç olarak ölümdür siyah, matemdir; yeniden başlamaktır beyaz, düğündür, dernektir tıpkı hayatlarımız gibi. Bazen yağmurdan sonra yolda yürürken gökkuşağına takılır gözümüz, bilmiyorum dikkat ettiniz mi, gökkuşağı bile dışlar siyahı, belki de bu yüzden çok fazla bir araya getirmeyiz bu iki rengi. Siyah ve beyaz birbirini var eder ancak birbirini asla yok edemez. Aslında bizler son zamanlarda dört duvar içinde yaşayan ama koca dünyaya sığamayan rengarenk insanlarız. Nefretle baktığında bile her beyazı siyah gören deli dolu ama iyi insanlar.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün