Kanada Çin´in Uygurlara yaptıklarını ´soykırım´ olarak tanıdı

Kanada, ABD´den sonra Çin´ın Uygur Türklerine yaptıklarını soykırım olarak kabul eden ikinci ülke oldu.

Dünya
23 Şubat 2021 Salı

266 vekilin katıldığı oylamada ret oyu çıkmayan çıkmazken iktidardaki Liberal Parti büyük oranda çekimser kaldı. Başbakan Justin Trudeau ve çoğu kabine üyesi ise oylamaya katılmadı. Oylama sonucu Kanada, ABD'nin ardından Çin'in soykırım işlediğine karar veren ikinci ülke oldu.

Milletvekilleri hükümetten Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne "Çin soykırıma devam ederse 2022 Kış Olimpiyatları'nı Pekin dışında bir yere taşıyın" çağrısında bulunmasını da talep etti.

Başbakan Trudeau Çin'in Sincan bölgesinde Uygurlara karşı eylemlerine soykırım denmemesi gerektiğini, bunun "son derece yüklü bir kavram olduğunu" belirtmiş ve bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini açıklamıştı.

Trudeau'nun kabinesinden yalnızca Dışişleri Bakanı Marc Garneau oylama sırasında parlamentoda görüntülendi. Garneau parlamentoda yaptığı konuşmada Kanada hükümeti adına çekimser kalacağını ifade etti.

Ana muhalefet lideri Erin O'Toole ise bu adımın "bazı ekonomik fırsatları kaçırmaya yol açsa bile insan hakları ve insan onurunun yanında olduklarını net bir şekilde göstermek" için bu oylamaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Bu ay Başbakan Trudeau'ya bir açık mektup yazan O'Toole, BBC World News'in Çin'deki kamplarda sistematik tecavüz, cinsel istismar ve işkence uyguladığını yazmasının ardından Çin'de yasaklanmasına da değinerek Çin'e karşı çıkma çağrısı yapmıştı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün