KONUŞAN RESİM

“DOĞA HİÇ BU KADAR KOMİK OLMAMIŞTI”

Kültür&Sanat&Spor
11 Şubat 2021 Perşembe

Selena Ataz & Doruk Barokas

Pandemiden ötürü sosyal sınırlamalarla günlük yaşamlarımız sıkıcı hale geldi. Biraz olsun bu durumu değiştirmek amaçlı karşımıza çıkan ilginç bir yarışmayı sizlerle paylaşmak istedik. Comedy Wildlife Photo Award, global bir komedi doğa fotoğraf yarışmasıdır. 2015 senesinden beri her yıl farklı kategorilerden onlarca fotoğraf bu yarışmayı kazanmaktadır. Bu seneki kazanan fotoğrafları sizler için derledik.

 Doğanın bize anlattıkları çok güzel hikayeler ve durumlar ders niteliğinde. Aynı konuşan resim serimizin ilk yazısındaki gibi bu yazıda doğanın bize anlatmaya çalıştıklarını mizah ile birlikte inceleyeceğiz.

 

(Sally Lloyd-Jones - 2020)

İlk komik fotoğrafta bir yalıçapkını ağzında balık tutarak ‘balık tutmak yasaktır’ tabelasının üstünde duruyor. Bu ironik durumun fotoğrafını çeken Sally Lloyd-Jones, kendisinin de bu fotoğrafı çektiğinde çok şaşırdığını belirtiyor. Lloyd-Jones fotoğraf hakkında “Yalıçapkınının tabela üzerinde durmasını beklerdim ama ağzında bir balıkla durması beni havalara uçurdu” dedi. Ek olarak da kuşun, tabelayı koyan kişiyle dalga geçtiğini de belirtiyor. Bu olgularla Lloyd-Jones bu fotoğrafa “Bu Bir Alaycı Kuş” başlığını vermiştir. Fotoğraf, Highly Recommended Winners (Şiddetle Tavsiye Edilen Kazananlar) kategorisinde ödüle layık görüldü. Bu fotoğrafın ilgimizi çekmesinin nedeni, ironinin mizahla harmanlanmış biçimde bize mesaj vermesi. Bu fotoğraf mevcut hayatımızdaki yasakların işlevselliğine adeta bir ayna tutuyor. Bu yasaklar formalite veya toplumsal kurallardan kaynaklı olabilir. Mesela, Milano’da kamusal alanda somurtmak yasaktır. Yıllardır yürürlükte olan bu kural, insanları insanlıktan uzaklaştırmakta. Eklemeden olmazdı, bu yasaktan hastane çalışanları ve cenazeye katılanlar muafmış :). Son olarak, yanlış anlaşılmamak için belirtelim; yasaklara değil insanı doğasından uzaklaştıran yasaklara karşıyız.

 

(Thomas Vijayan - 2020)

 Yine bir Highly Recommended Winners ( Şiddetle Tavsiye Edilen Kazananlar) kategorisinde ödül kazanmaya layık görülen “Her Yaşa Eğlence” adlı fotoğraf Thomas Vijayan tarafından çekilmiş. Vijayan, Hindistan’a en güzel ve özel kareyi çekmek için tam 15 kere seyahat etmiş ve üstteki fotoğraf bu gezilerinin en değerli ürünü olmuş. Bu fotoğrafın fotoğrafçıya çok özel olmasının nedeni, şakacı bir maymunun ailesiyle özel bir an geçirmesiymiş. Şakacı maymunun daha olgun maymunların kuyruklarını kullanarak bir salıncak yaratması, bizlere güven, yardımlaşma ve birlik olgularını çağrıştırmaktadır. Aile ortamının sıcaklığı ile ruhumuzu ısıtan bu fotoğraf; yardımlaşma ve birlik olursak daha mutlu ve pozitif bir yaşam sürebileceğimizi bizlere hatırlatıyor. Eğer birlikle başarıya ulaşamayacağınızı düşünüyorsanız, sizlere okul çağındaki matematik problemlerini hatırlatmak isteriz. Bir kişi bir işi bir günde yapıyorsa, emin olun iki kişi daha kısa sürede yapabilir. :)

(Petr Sochman - 2020)

 “Sosyal Mesafe, Lütfen!” İşte bu söz şu anki sosyal yaşamımızı özetliyor. Tam da bu yüzden fotoğrafçı Petr Sochman kendi fotoğrafına bu ismi vermiş. İlginçtir ki bu fotoğraf pandemi döneminden tam birkaç ay önce çekilmiş. Bu tesadüfle - azıcık komplo teorisi olacak ama :) - doğa bizlere birçok mesaj göndermekte ve bu mesajlar ileride yaşayabilme ihtimalimiz olan problemlere karşı bizi uyarıyor olabilir. Komplo teorilerini geride bırakırsak, Sochman bu anı çiftlerin birbirlerinin pençelerini temizlemesi olarak açıklar. Zaten her şeyi olduğu gibi bunu da pandemiyle bağdaştırmasak olmazdı. :) Aslında bu resim bizlere yardımlaşmanın önemini aktarıyor. Doğada daha çok ama insanlar arasında egodan ötürü daha az görülen yardımlaşma, bu fotoğraf ile çok güzel aktarılıyor.

 

(Artur Telle Thiemenn - 2020)

 Bu fotoğrafa yazacak bir şey bulamadık ama bu fotoğrafa bakıp gülmemek elde değil! Artur Telle Thiemenn çektiği fotoğrafa “Gülücük” ismini vermiş. Umarız bu fotoğrafı siz de bizim kadar beğenmişsinizdir.

 

 (Mark Fitzpatrick - 2020)

Geldik yarışmanın asıl kazanan fotoğrafına. Mark Fitzpatrick’in “El işaretleriyle hakaret eden Terry” isimli fotoğrafı kızgın bir kaplumbağayı bizlere sunuyor. Fitzpatrick, kaplumbağayla yüzerken kendisine verdiği tepkiyi görünce şok etkisiyle beraber fotoğrafı çekmeye karar vermiş. Bu fotoğrafın birinci seçilmesine hiç şaşırmadık. Malum hepimiz için kötü geçen bu yıla adeta tepki gösteren kızgın kaplumbağa birinci seçilmelidir. Umarız Terry 2021 yılını daha sakin geçirir.

(Charlie Davidson - 2020)

Kara üzerinde çekilen fotoğraflar kategorisinde birinci olan bu fotoğrafı Charlie Davidson çekmiş. Bu komik ve biraz da çaresiz fotoğrafa “Uyanmaya az kaldı” başlığı verilmiş. Biz de bu fotoğrafı sokağa çıkma yasağını yanlış anlamış olan rakun olarak yorumladık. :) Davidson’a göre fotoğraftaki rakun bu ağacı bazen gecelik bazen de aylık olarak otel misali kullanıyormuş.

 

(Krisztina Scheeff - 2020)

Krisztina Scheeff tarafından çekilen “Gerçekten, birazını benimle paylaşır mısın?” isimli fotoğraf, Highly Recommended Winners (Şiddetle Tavsiye Edilen Kazananlar) kategorisinde ödül kazanmaya layık görülmüş. Her ne kadar komik bir fotoğraf olsa da, sağdaki deniz papağanının çaresiz bakışı karşısında içimiz cız etti. Biz bu fotoğrafa başlık koysak; “O ney kardeş, yarısını bana ver” başlığını layık görürdük :). Umuyoruz ki balıklar adil biçimde paylaşılmıştır. 

 Umarız Comedy Wildlife Photo Award’un 2020 yılındaki kazanan fotoğraflarını beğenmişsinizdir. Mizah dolu ve bol mesajlı bu fotoğraflar bir hayat dersi niteliğindedir. Sizlere de mizah dolu günler dileriz.

 Alttaki linkten bu senenin ve geçen senelerin kazanan fotoğraflarını inceleyebilirsiniz:

 https://www.comedywildlifephoto.com/gallery/comedy-widlife-2020-competition-winners.php

 



Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün