Paris, IHRA´nın antisemitizm tanımını benimseyen ilk başkent oldu

Dünya
10 Şubat 2021 Çarşamba

Paris Şehir Konseyi, Uluslararası Holokost Anma İttifakının antisemitizm tanımını onayladı ve dünyada İsrail’in dışında bunu resmi olarak yapan ilk başkent oldu.

Uluslararası Holokost Anma İttifakı (International Holocaust Remembrance Alliance-IHRA) tanımının kabul edilmesi için yapılan oylamada 163 delegeden yalnızca birkaçı ret oyu kullandı.

Antisemitizm teriminin tanımı ABD ve diğer bazı ülkelerde halen süregelen tartışmaların kaynağını oluşturuyor. IHRA metninde, klasik tanımlamanın yanı sıra İsrail ile ilgili sert ve ağır eleştiriler de antisemitizm örnekleri olarak veriliyor. Bu örnekler arasında İsrail’in politikalarını Nazi Almanya’sının politikaları ile karşılaştırmak ve Yahudilerin kendi kaderlerini tayin etme hakkının inkarı (Örneğin İsrail Devleti’nin var olmasının ırkçı bir girişim olduğunu iddia etmek) yer alıyor.

Tanımda “İsrail’e yönelik eleştiriler eğer diğer ülkelere yönelik eleştiriler ile benzer şekil ve düzeyde ise bu eleştiriler antisemit olarak kabul edilemez” deniyor.

2019 senesinde, Fransa parlamentosu avam kamarası hararetli tartışmaların yaşandığı görüşmelerin ardından IHRA’nın antisemitizm tanımını tasdikleyen bir yasa teklifini geçirmişti. ABD, Birleşik Krallık, Almanya, Romanya, Kanada ve Avustralya da IHRA’nın tanımını benimseyen onlarca ülke arasında yer alıyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün