Satranç şampiyonu, Netflix´in hit dizisinin daha fazla kadına ilham vermesini umuyor

The Queen´s Gambit´ dizisinin alev saçlı, satranç dâhisi Beth Harmon´ın ekranlarımıza gelmesinden çok önce, Jennifer Shahade satrançta zirveye giden yolda rakiplerini mat ediyordu.

Dünya
3 Şubat 2021 Çarşamba

İki kez ABD Kadınlar Satranç Şampiyonu olan 40 yaşındaki Shahade, aralarında Bobby Fischer, Anatoly Karpov ve Garry Kasparov'un da bulunduğu ikonik erkek rakipleri ile eşdeğerde tutularak Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) tarafından verilen Women Grandmaster (Kadın Büyük Usta) unvanını elde etti.

Shahade, gerçek hayatta da tıpkı ‘The Queen’s Gambit’ dizisindeki gibi kadınların satrançta zirveye çıkabileceğini inanıyor. Netflix'in en çok seyredilen mini dizisinin sadece kurgudan ibaret olmadığını, dizinin diğer kadınları satranç oynamaya teşvik edeceğini umuyor. Walter Tevis'in 1983 tarihli aynı adlı romanından uyarlanan, Soğuk Savaş döneminde geçen, yedi bölümlük mini dizide; yetimhanenin bekçisi Bay Shaibel’den (Bill Camp) satranç oynamayı öğrenen yetim Beth Harmon'un (Anya Taylor-Joy) hikayesi anlatılıyor. Dizinin yaratıcıları, yapımcı Allan Scott ile Yahudi senarist ve yönetmen Scott Frank, satranç dünyasının doğru bir şekilde tasvir edilmesini sağlamak için satranç dünyasının önemli isimlerinden Bruce Pandolfini ve Kasparov ile çalıştı.

Dizideki karakter Beth gibi kızıl saçlı olan ve küçük yaşta satranç oynamaya başlayan Shahade, adından sevgiyle bahsettiği Philadelphialı bir ‘satranç ailesi’nin üyesi. Lübnan asıllı bir baba ile Yahudi bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelen Shadede, satranç oynamayı beş yaşındayken babasından öğrenmiş. Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) Ustası olan baba Mike Shahade, dört kez eyalet şampiyonu olmuş. Üniversitede profesör olan annesi Dr. Sally Solomon ise aynı zamanda bir yazar.

Shahade ,"Hem annem ve hem babam beni bu yola yönlendirdi. Ayrıca annemin profesyonel hayatında erkek egemen alanları fethetme konusunda etkisi, herhangi bir cinsiyet önyargısını kabul etmek yerine, bunu üstesinden gelinmesi gereken bir meydan okuma olarak görmemi sağladı” dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün