İsrail´de ultra-Ortodoksların askerlik muafiyeti seçim sonrasına kadar devam edecek

Dünya
3 Şubat 2021 Çarşamba

İsrail’de ultra-Ortodoks yeşiva öğrencilerine askerlikten muafiyet tanıyan yasanın geçerliliği pazar gece yarısı sona erdi. Ancak İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz’ın ultra-Ortodokslarla ilgili yeni askerlik yasasının çıkarılması için Yüksek Mahkeme’ye mevcut yasanın süresinin uzatılması için başvuruda bulunmamasına karşın, geniş kapsamlı askerlik görevinden muafiyet koşulları henüz iptal olmayacak.

Yasanın uzatılması için başvuruda bulunulmaması, prensipte askerlik çağındaki tüm yeşiva öğrencilerinin pazartesi günü itibariyle askere çağrılabileceği anlamına geliyordu. 

Ancak ülkede gerçekleşecek genel seçim yüzünden Knesset’in feshedilmesi nedeniyle devreye giren başka bir yasa, yeşiva öğrencilerinin şimdilik askere alınmasını engelliyor. Anayasadaki bir maddeye göre, “Knesset, bir yasanın geçerliliğinin Knesset'in feshedilmesinden sonraki dört ay içinde sona ermesi durumunda, yeni bir hükümetin seçilmesinden sonraki üç ay boyunca yürürlükte kalmaya devam etmesini şart koşar.” Bu nedenle askerlik yaşı olan 18-24 yaş arası yeşiva öğrencileri askerlik görevi için çağrılmıyor.

İsrail Yüksek Mahkemesi, ayrımcı ve yasadışı olduğunu belirterek, 2015’te Haredi Yeşiva öğrencilerine yönelik çıkarılan ve geniş kapsamlı muafiyetler tanıyan bir yasayı hükümsüz ilan etmişti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün