İsrail Sağlık Bakanlığı Pfizer ile yaptığı aşı veri paylaşım anlaşmasını yayınladı

İsrail Sağlık Bakanlığı, aşılamasının erken ve yaygın kullanımı karşılığında Pfizer ile bir anlaşma yaptı. Anlaşma kapsamında İsrail, aşının insanlar üstünde etkisi hakkında şirkete ayrıntılar verecek. Sağlık Bakanlığı anlaşmanın tamamını web sitesinde yayınladı.

Dünya
18 Ocak 2021 Pazartesi

Bakanlığın kararı İsrail’de aşılananların mahremiyetinin ihlal edileceği gerekçesiyle eleştirilere maruz kaldı. Anlaşmanın ayrıntılarının açıklanmamasının şeffaflık eksikliği gösterdiğine dair görüşler de vardı.

Pfizer'in hangi verileri aldığını kesin olarak detaylandırılmadığı anlaşma, ‘araştırma hedeflerine’ hizmet olarak tanımlanıyor. Anlaşmada ayrıca İsrail'in Pfizer'a "İki tarafın rızasıyla nüfus bölümleri ve aşının etkinliği hakkında ek analizler" sağlayabileceği belirtiliyor.

Ancak anlaşma, İsrail tarafından Pfizer'a sağlanan verilerin 1981 İsrail Gizlilik Koruma Yasasına uyması gerektiğini açıkça belirtiyor. Pfizer verileri halk sağlığını iyileştirme dışında herhangi bir amaçla veya sigorta şirketleri tarafından ayrımcılığa izin verecek şekilde kullanamaz, herhangi bir hastayı ifşa edemez veya herhangi bir üçüncü şahsın bunu yapmasına izin veremez.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün