ABD´de de Trump taraftarlarından Kongre binasını 4 saat boyunca işgal

ABD Başkanı Donald Trump´ın seçim sonuçlarını tanımayarak başkent Washington DC´de düzenlediği mitingin ardından, Trump destekçileri seçim sonuçlarına göre belirlenen delege oylarının sayılıp, sonuçların resmen tescil edileceği oturumun düzenlendiği Kongre binasını bastı.

Dünya
7 Ocak 2021 Perşembe

Trump, çarşamba günü Biden’ın kazandığı başkanlık yarışını kabul etmeyerek düzenlediği mitingde kendisini destekleyenlerle birlikte Kongre Binası'na gideceğini belirtti ama gitmedi. Bunun yerine, onlara kışkırtıcı sözler söyledi. "Cehennem gibi savaşmazsanız, artık bir ülkeniz olmayacak. Zayıf olanlar çıksın’’ dedi.

Mitingin ardından ABD’nin başkenti Washington’da gösteri düzenleyen Trump destekçilerinden bazıları polis barikatını aşarak Kongre binasına girdi. Trump yanlısı topluluk, Senato'daki başkanlık koltuğunu ve kürsüsünü çaldı. Gösteri düzenleyen Trump destekçileri ile polis arasında arbede çıktı. Polis biber gazı ve ses bombaları kullanırken Kongre binasına giren göstericilerden biri, vurularak ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan kadın göstericiyle birlikte, toplamda 4 kişi hayatını kaybetti. Yaklaşık 4 saat süren gerginliğin ardından, ABD Kongresi'ndeki olaylara müdahale için görevlendirilen Ulusal Muhafızlar, durumu kontrol altına aldı.

Saat 18:00'den itibaren uygulanmaya başlanan sokağa çıkma yasağından hemen önce, göstericiler Senato ve çevresinden uzaklaştırıldı. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün