BM´nin üst düzey denetçisi: “Biden´ın İran anlaşmasına yeniden katılması kolay olmayacak”

Birleşmiş Milletler´in en üst düzey nükleer denetçisi Rafael Grossi yaptığı bir açıklamada ABD´nin seçilmiş Başkanı Joe Biden´ın açıkladığı İran´la yeniden nükleer anlaşmaya girme planının kolay bir iş olmayacağını zira İran´ın şimdiden anlaşmanın ilk halini birçok kez ihlal ettiğini belirtti.

Dünya
23 Aralık 2020 Çarşamba

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansını yöneten Rafael Grossi, Reuters’a verdiği röportajda, “Kolayca ‘En başa geri döndük’ diyebileceklerini düşünemiyorum çünkü en baştaki unsurlar şu an mevcut değil” dedi. Grossi ayrıca, “Ne yaptığımızı açıkça belirtecek bir protokol, anlaşma, mutabakat ya da yardımcı belgelerin hazırlanması gerektiği açık” yorumunu yaptı.

Grossi, yeni bir anlaşmanın İran'ın anlaşmayı ihlal eden faaliyetlerini ele alabileceğini sözlerine ekledi. Geçtiğimiz cuma günü Associated Press’te çıkan bir haberde İran’ın yer altında yeni bir nükleer tesis inşaatına başladığı bildirildi.

Biden önce mevcut anlaşmaya yeniden girmenin yollarını arayacağını, daha sonra da yeni bir anlaşma için müzakerelerde bulunacağını açıklamıştı. Biden, bu ayın başında gazeteci Thomas Friedman’a yaptığı açıklamada, “İran’ın nükleer kısıtlamalarını sıkılaştırmak, kapsamını genişletmek ve füze programını irdelemek için müzakereler ve ek anlaşmalar yapacağız” demişti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün