Arap Baharından 10 yıl sonra Ortadoğu´da eşitsizlik daha kötüye gitti

The Guardian gazetesinin geçen haftaki haberine göre, Arap Baharı´ndan on yıl sonra yapılan anket sonuçları Ortadoğu´da eşitsizliğin daha da arttığını gösteriyor.

Dünya
23 Aralık 2020 Çarşamba

Dokuz Arap ülkesinde yapılan ankette, Arap Baharı hareketinden on yıl sonra, bu ülkelerdeki eşitsizliğin daha da kötüleştiği tespit edildi.

İngiliz gazetesinin, YouGov ile ortak yaptığı anket, Ortadoğu’daki halkın büyük çoğunluğunun, 2010'daki ayaklanma dalgasından sonra yaşam koşullarının daha da kötüye gittiğini ortaya koydu.

Anket aynı zamanda, Suriye, Yemen ve Libya’nın çatışma ve savaşla harap olmasına rağmen, Sudan, Tunus, Cezayir, Irak ve Mısır'daki halkın çoğunun Arap Baharı'ndan pişmanlık duymadığını belirtti.

17 Aralık 2010'da, Muhammed Buazizi adlı Tunuslu bir sokak satıcısı, belediye yetkililerinin suiistimalini protesto etmek için kendisini ateşe vermişti. Ölümü, Tunus başta olmak üzere, Ortadoğu'nun başka ülkelerindeki protesto hareketleri için fitil görevi gördü. Tunus Cumhurbaşkanı Zine El Abidine Ben Ali, Ocak 2011'de 23 yıllık görevinden istifa etti.

Suriye, Libya ve Yemen gibi diğer Arap ülkelerinde de benzer protestolar meydana geldi. Bu protestolar yıllarca kan dökülmesine ve şiddete neden oldu ancak bazıları yabancı ülkelerin müdahale etmesi sonunda bastırıldı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün